Kažnjeni učitelji što nisu videli nevidljive đake

Kažnjeni učitelji što nisu videli nevidljive đake

Ako niste znali, u prvom razredu osnovne škole nema ocenjivanja, što znači da nema ni jedinica, ni ponavljanja, ni razrednih ispita. Svi koji su išli u prvi razred, ići će i u drugi. To se zove prevođenje u drugi razred.

Ništa neobično. Postoje zemlje u kojima nema klasičnog ocenjivanja do četvrtog, ili čak šestog razreda osnovne škole. To ne znači da se ne prati napredak đaka, već samo da nema klasičnog ocenjivanja i čuvenog opšteg uspeha, zbog kojeg se kod nas štimuju ocene kroz čitavo školovanje.

Kao napredna zemlja, mi smo otišli korak dalje. Mi ne samo da prevodimo u drugi razred sve đake koji su išli u prvi već se, po najnovijoj pameti, očekuje da u drugi razred prevedemo i one koji uopšte nisu išli u prvi, već su se samo upisali u školu.

Ukoliko se đak nikada nije pojavio u učionici, ima neku nepotpunu dokumentaciju pa nije jasno ni kako je upisan u školu, čak i ako ne znamo gde taj đak uopšte živi i da li je uopšte u Srbiji – kriv je učitelj. Đuture! Nebitno je što učitelj redovno prijavljuje stručnoj službi i rukovodstvu škole da đaci ne dolaze, i što oni kojima je prijavljeno ne reaguju. Kriv je učitelj!

Ništa lakše nego okriviti prosvetnog radnika, i odrezati mu kaznu.
Postali smo najopasniji kriminalci u svojim opštinama!

U OŠ “Radoje Domanović” u Paraćinu, sedmoro učitelja će biti kažnjeno odbijanjem 20% od plate u trajanju od tri meseca. Prošle školske godine troje učitelja je imalo odeljenja prvog razreda, i u njima ukupno15 učenika koji se uopšte nisu pojavili u školi. Nijednom. Iz nekog razloga, jedna učiteljica iz ove tročlane grupe izuzeta je iz postupka i kažnjavanja.

Preostalih pet učitelja koji će biti kažnjeni bili su u komisiji koja pregleda dokumentaciju. Oni tvrde da su zapisnik u kome su naveli problem sa tim učenicima predali direktorki. Ona tvrdi da nisu. Sve i da nisu, učitelji tih nevidljivih đaka su na sednicama uredno prijavljivali problem, i rukovodstvo škole je sa problemom bilo upoznato.

Uredno su ih upisivali u dnevnik, na svim sednicama veća prijavljivali da te đake i ne poznaju i da taj problem treba nekako rešiti. Ni pedagoška služba, ni sekretar, a ni direktorka škole nisu preduzimali ništa. Inače, na kraju svake školske godine, direktor se potpisuje na kraju dnevnika i time potvrđuje da je sve što u dnevniku stoji zakonito i regularno u svakom smislu. Ovi u školi nikada viđeni učenici su ostali neocenjeni (u smislu izostanka opisnog zapažanja učitelja o napretku đaka), i direktorka je to potpisala kao nešto što je sasvim u redu. I na veću je takvo stanje potvrđeno.

Ostali prvaci su zatim postali drugaci, bez onih “nevidljivih đaka”. A onda je ovih dana odlučeno da učitelji i samo učitelji budu kažnjeni zbog toga što te prvake nisu automatski preveli u drugi razred, i zbog toga što su prihvatili (kao komisija) tako vođenu dokumentaciju. Argumenti tipa “nikada ih nismo upoznali” ili “zašto da budemo kažnjeni kada je direktorka potpisala dnevnike i potvrdila da je sve u redu”, nisu pomogli.

Direktorka tvrdi da je čak i ministar poslao dopis kojim potvrđuje da su đaci morali da budu prevedeni u drugi razred, bez obzira na to što se nikada nisu pojavili u školi, ali ovo treba uzeti s rezervom, mada je dobro da ministar sazna šta se sve u njegovo ime tvrdi.

KO JE OVDE LUD?
ŠTA JE OVO?

1) Gde je odgovornost direktorke koja je potpisala dnevnik kao dokaz uredno vođene dokumentacije?
2) Gde je odgovornost direktorke, sekretara i stručne službe koji nisu reagovali na prijavljivanje potpunog izostajanja đaka iz škole?
3) Gde je odgovornost roditelja za to što nisu slali decu u školu, koja je po zakonu obavezna?
4) Gde je odgovornost direktorke koja pokreće disciplinski postupak protiv kolega, iako su prošla više od tri meseca od situacije za koju se terete?
5) Gde je odgovornost školskog odbora koji odbija žalbu kolega?
6) Gde je odgovornost inspekcije koja nije utvrdila odgovornost direktorke?
7) Gde je odgovornost ministarstva koje očigledno i ne zna šta se u školama događa, ili se prećutno slaže sa onim što se događa?

Kao što vidite, ima sedam odgovornosti pre odgovornosti učitelja, a samo učitelji treba da budu kažnjeni.

Država nam ne dozvoljava obustavu rada jer smo delatnost od izuzetnog značaja, a kada se nad prosvetnim radnicima iživljava ko kako hoće, izuzetnog značaja nema. Oni sa debelom političkom zaleđinom ostaju nedodirljivi, dok oni koji marljivo rade svoj posao treba da izgube 60% ionako bedne plate. Pošten i marljiv radnik treba da oboljeva i prolazi kroz torturu jer se nekome može da ga ljaga i blati.

Sram vas bilo sve zajedno, sve vas koji učestvujete u ovoj ujudurmi, fingirate podatke, ne umete da radite svoj posao, čuvate svoje fotelje a zakone ne poznajete, i onda se iživljavate nad učiteljima! Šta to radite? Pokupite iz matične službe imena dece rođene te i te godine, pa ih rasporedite po školama i odeljenjima, taman ta deca živela u Nemačkoj? Ministarstvu to ne smeta? I onda učiteljima od plate što su savesno odradili svoj posao?! Sram vas bilo!

Kolegama koji su ovom prilikom kažnjeni želim da nađu dobrog advokata, naplate od škole dobre pare, ali i od odgovornih fizičkih lica, jer je neophodno da i oni po džepu osete posledice svog neodgovornog i bahatog ponašanja.
A onda im želim da odu sa tim parama na divna putovanja sa svojim porodicama i zaleče bar malo stres kroz koji prolaze, ni krivi ni dužni!

7 Responses so far.

  1. ТРЕЋИ ДЕО:

    Како је ученик повредио члан 112 горе наведеног Закона, одељењски старешина поступио према истом, благовремено реагујући усменим и писменим путем, надлежни нису благовремено поступили у сладу са чаном 45, 62, и 63. Како су то делом учинили тек након вишемесечног обавештавања од стране одељењског старешине, очекујем од надлежних конкретно:

    – Да формирају комисију за разматрање случаја.

    – Да директор установе у складу са Законом и својим овлашћењима донесе одлуку о правдању изостанака у првом полугодишту и делу другог полугодишта и дисциплинским мерама и да ми правна служба одлуке о поменутом достави писменим путем, протоколисано.

    – Да се упорније ради на обавештавању виших институција и Центра за социјални рад, као и да се чешће позивају родитељи ученика на разговор.

    – Да се, уколико директор установе донесе одлуке у интересу ученика и он буде преведен у други разред, почне са припремама за индивидуализован рад, а према члану 108 и члану 77 поменутог Закона.

    Још једном истичем да проблем желим решити у оквиру школе и указујем надлежнима на члан 141 Закона, тачка 2, а из које прозилази повреда тачке 8 и тачке 13 – неодобравање протоколисања (завођења) Молби и Обавештења запосленог.

    Поред поменутог се надам, пре свега као човек и колега да ће моји претпостављени ово обраћање схватити као добронамерно и пре свега људско и пријатељско јер им скрећем пажњу на радње које предстваљају повреду Закона. Сматрам да се проблем може решити у року од 48 часова, уколико се сви ангажују, ураде свој део посла, јер мислим да сви ми, а што је и један од услова за добијање лиценце, добро познајемо Прописе и одговорно радимо према истим.

    У складу са Законом, чланом 145, молим Вас да ме писменим путем обавестите о донетим одлукама како бих могао потпуно обављати послове одељењског старешине и како бих несметано поступао у интересу детета (ученика), које очигледно има и имаће велики породични проблем у погледу школовања. Ваш писмени одговор на Приговор, очекујем у законом предвиђеном року (15) дана, до даљег поступања у складу са поменутим. )…

  2. ДРУГИ ДЕО:

    ( Део документације који може значити колегама:

    према члану 145 Закона о основама система образовања и васпитања

    Поштовани,
    обраћам Вам се писменим путем по питању евидентирања и поступања према Закону о основама система образовања и васпитања, Закона о раду, Статуту школе и Правилнику о оцењивању ученика у основној школи, а у вези случаја неоправданог изостајања са наставе ученика првог један разреда, XY , те очекиваног писменог одговора, одлуке директора установе на Молбу – ,,Досије XY'' по питању правдања изостанака те даљег вођења поступка.

    Наиме, од 23.02.2017. године, у протоколисаној Молби, навео сам да очекујем писмени одговор директора установе по питању вођења евиденције и правдања изостанака у Законом предвиђеном року. Како сам у истом навео да не желим да се обраћам вишим институцијама за решавање проблема, због колегијалности и поштовања директора установе, а од поменутих сам усменим путем добио мишљење и савет, који сам пренео директору установе, правној служби и Стручном већу разредне наставе, то нисам ни учинио до 06.04.2017. године.
    Али, како није уважен мој усмени предлог да се оформи Комисија (коју формира директор установе) у саставу:

    – директор установе
    – педагошко-психолошка служба
    – правна служба
    – и одељењски старешина

    и нисам добио никакав писмени одговор на предате Молбе, још једном ћу замолити надлежне да поступе у складу са правима, обавезама и могућностима, а према Закону о основама система образовања и васпитања и о свим одлукама ме писменим путем обавесте у року утврђеним Законом, а у интересу детета и права и обавеза одељењског старешине прописаних горе наведеним Законом.

    Напомињем да ученик XY није похађао наставу ни од мог последњег писменог обраћања директору школе. Комисија није формирана. Питање правдања изостанака и евдентирања у Дневнику рада нису решени, што повлачи моју одговорност и тежу повреду на раду, условљену неблаговременом решавању проблема и вођењу поступка Школе као институције, односно мојих претпостављених а према мојој благовременој пријави, што повлачи њихову одговорност.

  3. Поштована колегинице,
    написали сте одличан текст у ком су се многи пронашли. Идентичан случај имам у одељењу. Ученик не долази у школу месецима. Ако мајка ученика дође у школу једном у два месеца, каже да је болестан. Одбија кућну посету, а дете се игра свакодневно у дворишту. Случај је пријављен директору, правној и педагошко-психолошкој служби након првох неоправданох изостанака. Од тада (од 28. септембра 2016.), редовно је пријављивано. Али, правна служба није протоколисала ништа (став директора школе). Да ли је реч о мобингу, то мене не занима већ лице које ради на тим пословима. Оно што мене интересује је да секретар протоколише и да се покрене поступак.

    Како нисам желео проблеме на послу, чекао сам, али упорно достављао у писаној форми обавештења и захтеве директору школе, правној служби и школском педагогу, одлазио у Центар за соц. рад и њих информисао о проблему, распитивао се у Дому здравља у ком су ми доктори рекли да дете није болесно и мајка повремено дође да моли за лажно оправдање, а родитељима упорно слао дописе. Наравно, почео сам слати свима и са повратницом, али неким се траг губи јер сам навео адресу школе, па су задржани по пријему и изгубљени. Зна се ко обавља те послове.

    Дошао је крај фебруара месеца, а ништа од предатог није протоколисано. На састанцима Стручног већа разредне наставе редовно сам обавештавао о проблему и улазило је у Записник. На Наставничком већу сам тражио мишљење и решавање проблема пред крај првог полугодишта. Исто је пребацило проблем на директора. Остало је на томе…

    У фебруару месецу, позвао сам инспекцију (али не инспектора који је задужен за нашу школу због сукоба интереса и родбинских односа, већ инспекцију из два најближа града), ШУ, Министарство. Речено ми је да у школи морају да ми заведу све и да се формира тим који ће се бавити случајем (директор, правна и педагошко-психолошка служба). Ако то не учине да их пријавим, што нисам желео јер у мени, бар мислим да постоји људскости и колегијалности. Пренето је све, али није учињено ништа.

    Након губљења живаца и таквог става мојих претпостављених, рекао сам им да имају рок 24 часа да протоколишу ретроактивно оно што су добијали, имаче случај званично пријављујем инспекцији. У року од сат времена било је све заведено!

    Значи МОЖЕ СЕ СВЕ! Први пут је званично пријављен случај (директор установе) – Служби за соц. рад.

    Од тада све стоји, дете не похађа наставу, а знам да га морам превести у други разред и спремити ИОП за њега јер тако ,,кажу'' прописи.

    Из свега закључујем:

    – Одељењски старешина је дужан о свему известити писменим путем директора, правну службу и педагошко-психолошку службу.
    – Све се мора протоколисати. Уколико се не чини, пријавити инспекцији и Школском одбору. Тежа повреда – директор установе.
    – Редовно све износити на седницама Стручног већа и увек као доказ уписивати у Записник.
    – Изнети проблем на Наставничком већу и тражити да уђе у Записник.
    – Обавестити у лично име родитеље/старатеље и Центар за соц. рад, а од установе захтевати да то учини званично.
    – Оформити тим (директор то чини).
    – Припремати се за ИОП и превођење у други разред.

    Уколико постоји проблем са каквим сам се сусретао, послати са ПОВРАТНИЦОМ допис просветној инспекцији. Уколико се ништа не предузме, Министарству.

    Тиме сте све са себе ,,скинули''. Уколико неко оптужи учитеља, а поново нико не стане у вашу заштиту, следи приватна тужба и медији.

    Увек сам за решавање проблема у обострану корист, али ако једна старана ради на штету друге, постоји начин.

    Овим путем позивам и друге да пишу о свом случају, а колегиници се захваљујем на првом објављеном тексту о проблему са којим се сусрећемо свакодневно!

  4. Било је у једној земљи сељака
    Остаде школа без ђака
    Тражила их директорка свуда
    Да не би испала луда
    Узе папир бели
    написа роман цели
    Поштар хитно писмо носи
    Писмом се директорка поноси
    Сад ће се у школи деца налазити
    Директорка ће на њих пазити
    Да опет ђаци не беже из школа
    па да их нема године пола!

  5. Sramota je ovakvo nešto pročitati. Ovo nema ni u Zimbabveu. Direktorka nikad nije kriva jer je ona direktorka. Nastavnici su glineni golubovi. Neka su kad ćute i trpe ,a direktorke su sposobne da budu direktorke i kad su ćorave pa ne vide ni šta potpisuju.Bitno je da učenika ima dovoljno da se skola na zatvori, jer onda direktorka ide u razred. Ovako ,škola ima djece a direktorka foteljicu. Ministarstvo za k…a. Upropaštavaju kompletno obrazovanje. Kome je u interesu da budemo nepismen i zatupljen narod sa nepismenom djecom?

  6. Ima i slučajeva kada škola po spisku iz LU sama pribavi izvode rodjenih za nevidljivu-Romsku i tako imaju "tačan broj "za jedno više odeljenje u prvom razredu.REŠAVANJE KADROSKOG PROBLEMA. U toku godine moraju da podnesu prijavu LU, ali predhodno da sve mere preduzmu(razgovor sa roditeljima, nastavničko veće,prijave CSR. A pitanje je da li je roditelj nemaran ako je svoje dete poveo sa sobom u inostranstvo. A LU da li može da pokrene postupak ako rotitelj nije više na toj adresi.Presude govore da neki zahtavi za pokretanje prekršajnog postupka ODBAČENI a neki KAŽNJENI(u osustvu).

  7. Neverovatno, ali istinito-uvek mislim da pisete bas o mojoj skoli! A to mi je, donekle, dokaz da se nesto iza brda valja, u sta mi nismo upuceni! Meni je odavno lose od svega ovoga!!!
    U svakom slucaju, hvala sto ste i ovo podelili sa nama!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.