Dragica Broz, student ekonomije

Dragica Broz, student ekonomije

Pokojna Jovanka, nek su joj laki crna zemlja i beli mermer, postavila je baš zaguljene standarde: te blistav osmeh, te visoka punđa, pa ona bista, a tek haljine, kompletići, minđuše, ogrlice… ma strašno! Ajd što je putovala avionom, nego i Galebom. A oni špaliri, dečica sa cvećem, svi mašu, svi ih vole. Avioni, kamioni, Brioni, Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Sofija Loren, a Jovanka među svima njima – skroz prirodna. Izgledalo je kao da joj je baš tu mesto.

S druge strane, Koštuničina Crna Zorica nije nešto držala do mode. Više je držala do Ustava.

Tadićeva Tatjana je bila nevidljiva, osim u nekoliko beogradskih kafana.

Ali, ko čeka, dočeka, a mi smo narod strpljiv i, u skladu sa tim, spasen.

Dočekasmo i mi pravu Prvu Damu (ona insistira na ovim velikim slovima, ne ja).


Našla se vila u čem nije bila – kaže naš narod (a i sad bi rekli neki zlobnici, garant!). A to je opasan za*eb, da se razumemo. Setite se lektire – kako se puši, kako se igraju karte, kako se ima ljubavnik (taman samo za paradu). Da su to lake stvari, ne bi ušle u lektiru. Pa, da!


I tako naša mučna Dragica sad ne zna kud će pre: da l da se stilizuje, ili da hrani gladne i leči bolesne.  Ispostavilo se da razloga za brigu nema – uspela je da nađe meru i na humanitarnim skupovima se pojavljivala u outfit-u skupljem od iznosa prikupljenih sredstava. Samo, ja mislim da ona to nije zbog sebe, nego zbog preduzećeta. Neće žena da crvenimo pred nekim drugim podanicima, čije su kraljice fancy. 


Nego, ima tu još jedan problem, veliki izazov koji je još uvek pred njom, opasan, preteći, prste kršim šta će sa tim biti. Naime, postoji ta neka otmenost, kako bih rekla, duha pre svega, koja se onda začas i bez po muke prenese i na telo, to jest, držanje, hod, izraz lica. To je, mučnu, ozbiljno sapliće.


I da se razumemo, stvarno bi bilo nekorektno tražiti od nje da sve to ima. I mislim da niko od nas to i ne očekuje. Žena je celog života bila supruga, majka, domaćica, malo iz hobija restaurirala neke freske, ikone, šta li. I to je častan način da žena proživi svoj život. Ja mu ne bih našla mane, majke mi.

Al’ se ona uskopistila, pa ne pušta! Ajd što oće da bude dama, nego hoće da bude prva dama, i to Prva Dama! Ubi se razmišljajući gde bi mogla i Jovanku da zezne, i nakon brojnih neprospavanih noći, nje i njenih dvorskih luda, setiše se da joj XXI vek sam po sebi ide na ruku. Pa, ljudi moji, Jovanka nije imala sajt! 

A-ha! 

Znači, sajt!

I bi sajt! Supruga.predsednik.rs, bajo moj! Pa nek crknu dušmani! I to kao poddomen predsednikovog sajta. Nego šta! Složna je to porodica, pa nek crknu dušmani dvaput!


Dobro sad, malo je zeza što osim lepog opisa Šumadije, s geografske strane i sa strane prirodnih lepota, tu baš i nema šta da se uturi u biografiju. Ali, smisliše dvorske lude – dobitnica je priznanja Velika supruga i majka! (Malo pocrveneh kad se setih nekih majki koje znam, kojima ona nije za crno ispod nokta, ali nema veze to sad.)


Tu je i moj omiljeni momenat: “upisala je Ekonomski fakultet”. Možda je grdna htela i da nabavi diplomu, al’ je zeznuše ove belosvetske naučne barabe što su se navrzle na te sumnjive doktorate, pa šta ako pređu i na diplome! Dovoljno je što bi se Tomica obrukao. Nema smisla dvoje iz kuće da zglajzne. Ko će nejač hraniti?


P.S. Ništa meni ovde nije neobično. Neobično mi je što sve novine sada o tome pišu, i što se svi nešto iščuđavaju. Pa zar je moguće da Dragicu Broz niste upoznali onoga dana kada je fond nazvala svojim imenom i prezimenom? Da li vas posle toga još nešto može iznenaditi? Mene ne 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.