SF Plan stručnog usavršavanja nastavnika

SF Plan stručnog usavršavanja nastavnika

Analizirajući svoje jače i slabije strane, stručne kompetencije i dosadašnja postignuća, a potpuno svesna potrebe za celoživotnim učenjem, donosim sledeći


LIČNI PLAN STRUČNOG USAVRŠAVANJA  NASTAVNIKA:
1. Treba opet da pročitam Gospodara muva, da bih bolje shvatila svu decu.

 

2. Treba da odgledam još dva puta Društvo mrtvih pesnika. Utiče mi pozitivno na motivaciju.

 

3. Moram da pročitam sva Murakamijeva dela koja nisam pročitala, pa da onda odlučim koja ću pročitati opet. Od njih čistije razmišljam, a nastavnik zaparloženog mozga nije dobar nastavnik.

 

4. Obnoviti Maslova.Uvek je dobro obnoviti Maslova.

 

5. Moram da nahranim dušu jer “kad si gladan, nisi sav svoj”. Znači – izložbe, predstave, koncerti.

6. Neophodno je da se usavršim u oblasti “Pusti me, ne radim ništa. Samo razmišljam”. Za to mi je potrebno slobodno vreme, deo dana ničim opterećen, vreme koje ću provesti u tišini, sa svojim mislima. Mada, i misli umeju da budu prilično bučne, ali navikla sam.

7. Od seminara koji se tiču rada sa učenicima, biram da idem s decom na izlet, ili makar u šetnju.

8. Valjalo bi i da malo skoknem do Engleske, da mi se izgovor ne izvitoperi.

9. Pročitati po ko zna koji put “Tvrđavu” i “Hadrianove memoare”. Selimović i Jursenar uznemiruju i smiruju. Taman da se setiš da si živ.

10. Treba i zdravo da se hranim, da bih imala energije da ispravljam ono što roditelji nisu (umeli ili hteli). Za to mi treba veća plata. Ova koju imam je za paštete, margarin i viršle, a to se ni neprijatelju ne daje da jede.

11. Treba da platim sve zaostale račune, jer su mi okidač za stres, a u učionicu treba da uđem nasmejana i rasterećena. Opet plata. Ako mi je smanje, smanjiću davanje sebe na poslu. Jednostavno. I ne, neću razmišljati o onima koji rade za mnogo manje pare, po 12 sati dnevno, sedam dana u nedelji. O njima treba da brine država, a ne ja. Ja treba da brinem da svoj posao radim dobro, i za to hoću normalnu platu. Opet jednostavno.

12. Ostalo mi je još nekoliko osoba u životu (na tom sam polju i do sada bila vredna) kojima treba da kažem da me savršeno ne zanima šta misle i govore, jer su suviše mrzovoljni za moj ukus, i potpuno sam imuna na njihovo prosipanje jeda i žuči. Ali me nerviraju kao komarci i mušice ovog leta. Pa im zato moram reći. Mislim, zbog kumulativnog efekta koji proizvode.

13. Naročito ću se usavršavati u pokazivanju zuba svakome ko mi bude rušio integritet, petljao mi se u posao na neprimeren način, i maltretirao me svojim hirovima. To je izuzetno važno jer deca imaju skener-oči. Kad vide da umesto kičme imaš neku bezobličnu masu, neće da te poštuju. Kad te ne poštuju, slabije uče. Znači, to moram zbog dece, ne zbog sebe.

Od svega nabrojanog, tačke 5., 7. i 8. su mi eksterno usavršavanje. Realizuju se van kuće.
Ostale su interno, a poneke intimno, jer se odvijaju u intimi čovekovih misli.
Izvršila sam i bodovanje, i zaključila da ovim ispunjavam godišnju kvotu.

Za portfolio ću priložiti magnetnu rezonancu mozga, jer Ministarstvo ove aktivnosti ne vrednuje. Mislim, ne ume da meri. Magnetna ume. Tamo se aktivnost mozga vidi.

Šta će biti kad se probudim, ne znam. Očekujem da će mrmot dotle uviti čokoladu.

6 Responses so far.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.