Spinovanje – deo drugi

Spinovanje – deo drugi

Štrajk se bliži, haranga se zahuhtava – matrica poznata!

Sada su na redu teme o dodatnom poslu, uspešnim učenicima i funkcionalnoj nepismenosti učenika.

 

 


Lepo se u tekstu kaže da nema novijih podataka o tome, ali da “poslednje procene” pokazuju da se oko dve trećene prosvetnih radnika već bavi dodatnim poslom, koji često nema veze sa strukom. Pametnom dovoljno! Obrazovanom bi trebalo da je jasno da je takva vrsta analize za “Treće oko”. Izgleda da svaka retrogradna vlast ima svoju Kleopatru kojoj se “javlja” ono što vlasti odgovara.

 

Zagledam danas kioske sa brzom hranom i pekarice preko puta škole. Kada đaci kupuju doručak, užinu ili ručak? Neposredno pre nastave ili za vreme velikog odmora, naravno. Šta ja radim neposredno pre nastave ili za vreme velikog odmora? Ništa. Da li se gazdi više isplati da ima još jednog radnika sve vreme, ili u tim udarnim terminima? Naravno, radnik mu treba kad je navala na kioske i pekare najveća. I, eto meni rešenja! Da l’ da svratim sutra i iznesem gazdama biznis plan? Možda prodaja poraste kad učenici ukapiraju da mogu profesorki da kažu “E, umotaj mi burek! Aj mi stavi ovaj sendvič malo u mikrotalasnu. Ladan je. Profesorka, daj dve guarane, i ZADRŽI KUSUR!” To će mi biti glavni adut u pregovorima sa gazdama – povećanje prodaje! Ipak su oni gazde, a ja samo profesor engleskog jezika i književnosti (sa licencom za rad u školi). Moram biti ubedljiva.

 

***

O uspesima naših đaka provuče se ponekad neka kratka vest na 18. strani, i tako godinama. Danas na RTS2 odgledah podužu emisiju o uspešnim učenicima, koji osvajaju nagrade na takmičenjima, sa kojima rade neki posvećeni nastavnici kojima ne smeta da dodatnu nastavu drže subotom, jer su deca tada odmornija. Niko ne pomenu da će se plata smanjiti i tim nastavnicima, da verovatno nikada nisu dobili cvonjka preko plate za tolikiki trud i uspehe svojih đaka, da uz takvu posvećenost oni nemaju vremena za dodatni posao, ali neće dobiti povećanje plate. Niko ne pomenu. Ali su natrljali posredno nos onima koji će štrajkovati, umesto da se ugledaju na kolege i volontiraju subotom.

 

***

Hvala na uočavanju trećeg problema, onog o funkcionalnoj nepismenosti.. Šteta što je transfer blama u oku neupućenog čitaoca već izvršen. Za debilne i prevaziđene nastavne programe nisu krivi nastavnici, već ministarstvo i njihovi zavodi. Samo, kome to da objasnimo i kako? Već je javnosti predstavljeno da su samo i isključivo krivi nastavnici, oni isti koji će sada štrajkovati da im se plate ne smanje, a kakvi su nikakvi, plate im treba i ukinuti!

 

P.S. Javlja mi Kleopatra da će tekst dobiti nastavak, pa se čitamo za neki dan opet.

2 Responses so far.

  1. A mala kleopatra koja cuci u meni pita: kako to da toliki prosvetari imaju vremena i energije da rade dodatni posao? Imam par poznantika koji rade u privatnom sektoru i jedva da imaju vremena da spavaju kad zavrse s poslom, i stalno su umorni i nervozni.

    • “Izgleda da svaka retrogradna vlast ima svoju Kleopatru kojoj se “javlja” ono što vlasti odgovara.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.