Spinovanje – deo treći

Spinovanje – deo treći

Kucamo na vrata zaboravljenih asova. Dobili smo zadatak da blatimo prosvetu, jer se štrajk približio, a pošto nemamo ništa novo – posežemo za starim.

Ministarstvo je ove godine zeznulo PISA testiranje, ali smo se setili da je bilo neko TALIS istraživanje. Istina, istraživanje je iz prošle godine (još u julu su objavljeni rezultati u brojnim dnevnim novinama), ali nama sada vrši posao, pa hajde da sada napravimo prilog, ni manje ni više, nego za Dnevnik RTS, i to onaj udarni.

 



Prvo TALIS (Teaching and Learning International Survey) istraživanje obavljeno je 2008. godine. Tada su obuhvaćene 24 zemlje, a među 30 zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno 2013. godine, našla se i Srbija.  Zamisao je bila da se istraže uslovi u kojima rade nastavnici širom sveta.

 

Dnevnik RTS je više zanimao zaključak da kod nas nastavnici ne rade dobro. Pronašli su 2-3 raspoložena sagovornika i reaktuelizovali temu. Zarad privida objektivnog informisanja našli su i celog jednog koji je rekao da nije fer upoređivati ne samo naše škole sa inostranim, već ni naše škole međusobno, jer neke imaju interaktivne table, a neke nemaju ni mokri čvor.

 

RTS nije bio zainteresovan za, recimo, rezultat istraživanja koji pokazuje da većina nastavnika u Srbiji, i pored toga što misli da njihova profesija nije cenjena u društvu, uživa u svom poslu. Ovaj rezultat se ne uklapa u domaći zadatak.

 

A onda na red dolazi izuzetno perfidan momenat. Prozivaju i direktore, koji su mnogo mlađi od prosečnog direktora u drugim zemljama, koji najčešće nemaju licencu, i koji nisu u stanju da prepoznaju i podrže dobrog nastavnika, kao ni da lošem daju odgovarajuću povratnu informaciju. Na stranu to da li su u pravu. Zanimljivo je da je ovo prvi prilog za koji sam ja čula, u kome se prozivaju direktori. Sasvim slučajno, tri dana pred štrajk, u kome bi valjda trebalo da se sete svoje svete dužnosti, i vrše pritisak na nastavnike. Ako bi, ne daj Bože, da budu solidarni sa svojim nastavnicima, evo da i njih na kratko podsetimo da znamo da ni oni nisu baš cvećke.

 

Ovde možete skinuti dokument na engleskom o TALIS istraživanju iz 2013. godine.

Inače, na sajtu RTS možete pogledati prilog (ne zaslužuju da postavim link ka njima) i pročitati tekst. Upadljivo je to što se ne pominje kada je istraživanje vršeno.

 

Kolege, rekla bih da je nekome frka od štrajka. Da Informer i Kurir pljuju po nama, to je kao ‘dobar dan’. Pa i Dnevnik 3 je nekako bio očekivan. Ali, ako Dnevnik 2 reciklira stare vesti našem štrajku u čast, na dobrom smo putu 😉

2 Responses so far.

  1. Нисам гледала поменуту "информативну емисију" и нећу посетити сајт РТС-а, али сам са задовољством прочитала и ову епизоду вашег одличног серијала о спиновању и медијској манипулацији. Веома едукативно и корисно штиво!

  2. Hvala, Vesna.
    Pravo da vam kažem, postaju mi otužni sa tim pokušajima da nas što više ponize, i to baš sad pred štrajk. Kad bi nam đaci radili domaće zadatke tako revnosno kao što ih rade novinari, gde bi nam kraj bio 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.