Sindikalci, kovertirajte ostavke, časno i pošteno!

Sindikalci, kovertirajte ostavke, časno i pošteno!

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda, izjavio je:


“Ako je plata profesora početnika 45 600 dinara, sa umanjenjem od 10% i zbog štrajka, on će primiti oko 27 000 dinara. Ukoliko se ne nadoknade izgubljeni časovi (…) plate će biti smanjene za 33%”

Kakve su ovo gluposti iz usta sindikalnih predstavnika?

 

 Na koji je način ova … osoba zaključila da će se nastavnicima koji su u zakonskom štrajku umanjiti plate za dodatna 33% (ukoliko ne nadoknade časove)? Puna norma čini polovinu naših radnih obaveza. Od te polovine može da se odbije trećina, što je šestina plate, a ne 33%. Ako se računaju i svi drugi oblici neposrednog rada s učenicima, dolazimo do 24 od 40. To su tri petine, pa od njih trećina, odnosno jedna petina plate može biti skinuta. A ne može ni ona, jer ne postoji odgovarajući pravilnik za vrednovanje rada.

 Sindikalci, kad obustavljamo nastavu? Kakvi su planovi? Da li vam je jasno da ćemo vas ganjati motkama, a ne vlast, ako samo pokušate da nam proturite priču o tome da su vas uvrstili u pregovore oko ZOSOV-a, da eto napredujete sa PKU, pa neka i mi pokažemo malo dobre volje? Da li vam jasno da to neće proći ovog puta?

 Da nas ne izveštavate o toku pregovora, na to smo već navikli. Donekle mogu i da razumem da se dok pregovori traju ne iznose baš sve stvari u javnost. Ali, nemojte da vam na pamet padne da nam prodajete za bubrege ono što bubrezi nisu. Nemojte nam za nekoliko dana predlagati zamrzavanje štrajka, a naročito ne puštajte ovakve “antiće” pred kamere i mikrofone. Odavno se sumnja da nismo baš uvek na istoj strani, i da neki sindikati nekada imaju sasvim svoju stranu. 

 Valjda ste dovoljno pametni da ukapirate da vam to ovoga puta neće proći.

 I nešto razmišljam, zašto ne zapušite jednom za svagda zlonamernima usta, i ne potpišete unapred ostavke koje će se aktivirati ako nam predložite prekid ili zamrzavanje štrajka pre nalaženja načina da se ispravi ova budalasta mera štednje koja nas je potkačila. Onako, da pokažete da ste moralni, časni ljudi.

 A vi kolege, koji ste u štrajku, ne dajte da vas plaše potureni razbijači štrajka. Mislite svojom glavom, a ovoga puta i novčanikom. Stalno imajte svest o tome da je naša najveća snaga naša brojnost, koja je bez jedinstva beskorisna, ali je u jedinstvu vrlo ozbiljna pretnja nakaradnom sistemu. Pustite onu malodušnost “ma šta od mene jednog zavisi”. Valjda ste pametniji od toga.

 I na kraju, beskrajno mi je žao što ne postoji mehanizam da se “kolege” koje dostojanstveno drže čas 45 minuta, jer im je interes dece tobož iznad svega (u šta niko normalan ne može poverovati), izuzmu iz svega za šta će se štrajkači, nadam se, izboriti. Ja sa takvima više ni kafu u zbornici ne bih pila. Njihovo je ustavno pravo da ne štrajkuju, a moje da ih ne poznajem.

2 Responses so far.

  1. Bravo. Jedinstvo nam je sada neophodno, pa i sa sindikalnim rukovodstvom…….a posle? Videcemo, prema ucinku.Vrlo castan predlog.

  2. Način na koji se "došlo" do gore pomenutog (nenormalnog) zaključka o smanjenju plata je logičan sled događaja.Ova …osoba je izjavila (pošto je predhodno) genijalno sabrala babe i žabe.Da ponovim "Ova…osoba" I da ne zaboravim, FSSŠB je zbog ove osobe isključen iz USPRS. Sindikalci ,SAD se samo učinak računa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.