Verbiću, imaš 116,7 minuta?

Verbiću, imaš 116,7 minuta?

Zašto baš 116,7 minuta? Zato što je to 7000 sekundi (dve, gore-dole). Za ta nepuna dva sata mogu da te naučim osnovnim gramatičkim vremenima engleskog jezika (onog što ga ne voliš). Mogu, majke mi. Možda zato što nemam kurs, pa taman i Britanskog saveta, nego dobar stari filološki fakultet. Mogu zato što sam pohađala silne besplatne NEakreditovane webinare vrhunskih stranih metodičara, ali šta bi ti o tome mogao znati. Sedam hiljada sekundi je ozbiljna stvar. S druge strane, sedam hiljada dinara je uvreda, direktna, brutalna, bezobrazna, drska i neinteligentna. 

Ne znam kako ćeš moći prosvetnim radnicima na oči. Kako ćeš da posetiš sledeću školu? Jedino da ti Veliki Vučić organizuje one usiljene špalire zbunjene dece koja mašu zastavicama. Pitaj onog Malog od Regana, što voli da tvituje, da li od špageti vesterna voli samo “Za šaku dolara”. Sramna šaka dinara koju nam bacate u oči je iz onog drugog – “Dobar, loš, zao”. Bezmalo! Fali vam dobar. Kapiram ja da vi računate s iskustvom koje pokazuje da prosveta nije imala jaku sindikalnu snagu. Ali ne kapiram kako ne računate s tim da sada ne da nećemo pristati na izuzimanje iz smanjenja plata, već ćemo tražiti povećanje. Mislite da ćemo da ćutimo dok unezvereni Vulin mešetari kako hoće, Jorgovanka vileni po NBS kako joj koji valung naiđe, Evita Nikolić tera modu i leči komplekse, Grof od Šumadije zgrće hektare, a po našim leđima sve od reda?! 

Šta je bilo? Niste uspeli reformama da ubijete prosvetu, pa ćete sada da nas mrcvarite ponaosob? Da nam prodajete Potemkinova sela od kartona i ubeđujete da nam je u stvari baš super? Ma, važi. Limburga meseca.


Pozivam sve svoje kolege da na ovu 10% smanjenu platu tražimo povećanje od simboličnih 15% da bismo se samo vratili za pregovarački sto. Obustava rada 22. se podrazumeva. Nezaključivanje ocena takođe. Prvi nastavni dan u drugom polugodištu – nova obustava. Hitno uspostavljanje saradnje sa ostalim ugroženim resorima, i pravo u zajedničke proteste!


Verbiću, to što nemaš petlje da podigneš glas na sednici Vlade je stvarno tvoj problem. Mi imamo petlje. Nemamo para. I da nam volšebno vratiš 10%, to više nije dovoljno. Jbga, skočio evro dok se Jorgovanka šminkala. Nek MMF malo muze povlašćene, a nas malo zaobiđite u širokom luku. Ako je moja plata i pre smanjenja bila ispod prosečne, a onaj nabeđeni mesija tvrdi da privatni sektor ne radi, onda deo javnog sektora moju platu čini ispotprosečnom. E, tu režite. Na nas više nemojte da režite, jer ne damo. Neće moći! 


Ne čudi mene što plejada kupljenih diploma ne prepoznaje važnost obrazovanja. Zato ćemo vam pružiti priliku da upoznate prosvetne radnike. Napokon!


Kolege, znate šta vam je činiti! 

17 Responses so far.

 1. To je taj intelaktualni verbalni smek govora.Svakom po zasluzi.Bravo!

 2. Pitam se,pitam….Kako se ne stide svojih ucitelja cija je plata u proseku 30 000 jos smanjena za 1100…..Vlast zaboravlja na red i cast.Svaka vam cast ministri.Prezivecemo mi i ovo.

 3. BRAVO KOLEGINICE, PA JASNO TREBA UNISTITI SKOLSTVO. OVOJ ZEMLJI PAMETNI NE TREBAJU SAM,O IM PRAVE PROPBLEME

 4. Bravo za stil i za zastupanje sopstvenih stavova, ali ne i za sagledavanje cele slike. Ja kao radnik u proizvodnji moram da zaradim svoju platu i šefovu i gazdinu i Vaše plate i plate ove bulumente na vlasti. Zarađujem manje od Vas iako radim mnogo više. Privatne časove za dete plaćam 500 din za 45 min. To je tržišna cena za Vaš rad. Za 720 časova koje održite godišnje zaradite 720×500=360000 din ili 30000 mesečno bruto. Kad se odbiju doprinosi ostane 20-ak hiljada. I sa umanjenjem plate opet primate duplo veću platu od one koju ste sami sebi odredili.

 5. Oče dvoje učenika, zahvaljujem na komentaru, uz dve napomene:

  1) vi biste naše plate zarađivali kada bismo mi sedeli kod kuće; kako mi ne sedimo kod kuće već radimo puno radno vreme, zarađujemo ih MI, a ne vi;

  2) nije vaša obaveza da znate da se naš posao ne sastoji od 20 časova nedeljno puta 36 nedelja, kako ste došli do 720 časova godišnje, kao što nije moja obaveza da vam objašnjavam šta sve ulazi u našu 40-točasovnu radnu nedelju (ne 20-točasovnu!). Mada, bilo bi korektno sa vaše, ili bilo čije strane, da kao argument ne poteže poluinformacije i ono u šta se ne razume.

  Ne znam da li ste fakultetski obrazovani, a ako jeste, iskreno mi je žao što radite za platu manju od prosvetne. To je odgovornost neozbiljne države koja dozvoljava da se "gazde" sramno bogate, umesto da štiti i prava radnika u privatnom sektoru. Nije vam prosveta za to kriva.

  I na kraju, ispravno razmišljate. Zaista je 500 dinara malo za individualni mentorski rad u trajanju od 45 minuta. Hvala što ste nam ukazali na taj propust. Ispravićemo.

  Pozdrav!

 6. Oče dvoje učenika, a i svi ostali koji rade kod privatnika i misle da zarađuju platu prosvetara: krajnje je vreme da shvatite da vam za to što vas privatnici gaze NIJE KRIVA PROSVETA, niti je prosveta dužna da se Vama pravda zašto se bori za svoja radnička prava, još manje da se bori za Vaša prava i bolji položaj. Iskreno mi je žao svakog čija se radnička i druga prava ne poštuju, ali dosta više sa tim malicioznim i u realnosti neutemeljenim komentarima tipa 'ja zarađujem tuđu platu', kao i ničim izazvanom ozlojeđenošću prema prosveti.
  A koleginici Bobi: svaka Vam čast na svemu! 🙂

 7. Poštovani,podržavam Vas u svemu i želim Vam da istrajete ali ne preko leđa nas i naše dece. Samohrana sam majka devojke od 16 godina.Ide u filološku gimnaziju,druga godina. Radim kod privatnika za 25000 i pored svih računa plaćam i ćerki mesečnu kartu pošto putuje iz Pančeva. Naravno niko meni nije kriv što nisam završila neke velike škole pa sad radim za malu platu. Isto tako ni moja ćerka nije kriva za to kako se država odnosi prema vama.Sreća pa mi je dete dobar đak pa ne moram da plaćam i privatne časove. Ustaje u 6 ujutru da bi stigla na vreme u školu. Smatram da nije u redu da nam deca ostanu bez zaključenih ocena na polugodištu,jer ponavljam,nisu ona kriva za nerazumevanje države. Hvala.

 8. Draga Tamara, ako imate vremena pročitajte moj današnji tekst, pod nazivom "Poštovani roditelji". Mislim da su u njemu odgovori na vaša pitanja.

  Strašno je to s čim sve treba da se borite i iskreno vam se divim.
  Jeste li pokušali da preko škole dobijete mesečnu kartu za ćerku? To ne bi trebalo vi da plaćate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.