Novim obrazovnim profilima u svetlu budućnost!

Novim obrazovnim profilima u svetlu budućnost!

Ministarstvo obrazovanja svako malo poziva prosvetne radnike na saradnju. Podiđu nam malo namerom da uvaže naša mišljenja, pa nas malo popišaju odbijanjem potpisivanja PKU. Ko da mi ne nosimo stalno sa sobom pišobran! Ko da ne znamo s kim imamo posla i šta da očekujemo.

E, sad, ovo nas nisu pitali, ali ja sam provereno tele što trči pred rudu, pa ću im i neupitana predložiti neke mnogo važne izmene. Poznato je da u svemu kaskamo za realnim potrebama. Poznato je da nas sneg redovno iznenadi u decembru, a poplave nakon upozorenja RHMZ-a. U prosvetnom Feketiću sneg nikada nije do pojasa, tako da ni na Supermena ne možemo da računamo. Tačnije, u prosvetnom Feketiću nema snega, već živog blata, ali to je već druga tema. Problem sa kojim je krajnje vreme da se Ministarstvo suoči, jeste izbacivanje zastarelih obrazovnih profila, i uvođenje novih, usklađenih sa savremenim potrebama našeg društva.

Predlažem da se pod hitno uvedu sledeći obrazovni profili u srednje stručne škole:

 • LifeCoach

Mislim, kad može Vučić više da priča engleski nego srpski dok gostuje na televizijama, mogu valjda i ja, kao profesor engleskog jezika. Taj lajfkouč je jedna opasna profesija! Do zvanja se obično dolazi na kursevima koje organizuju stranci, po difoltu mnogo napredniji od nas u svakom smislu.Predlažem Ministarstvu da spreči te strane elemente da sakupljaju novčani kajmak, i da lepo u okviru sistema obučavamo ljude za “trenere života”. Zašto? Zato što provereno pošten svet u Srbiji više ne ume da živi, ali je zato izuzetno sugestibilan, kao i svaki davljenik koji se za slamku hvata. Kakav bi bio kuku-rikulum?

 1. Nauči da saslušaš kuknjavu.
 2. Nauči da te se ta kuknjava nimalo ne tiče.
 3. Nauči da slažeš a da ne trepneš.
 4. Prebaci sve objektivne teškoće na pleća onoga koji kuka – nije problem u problemima, već u tome što ti zbog njih kukaš umesto da im se raduješ.
 5. Skini odgovornost sa oligarhije koja šteluje ovaj svet prema ličnim alavim apetitima, i lepo objasni malom čoveku da je sve to do njega i njegove percepcije.
 6. Mantra – ovo već može biti tema maturskih radova. Kako pravilno odabrati kratke i efektne rečenice, šuplje ko učiteljski novčanik? Na primer: “Ja verujem u sebe. Mogu da prevaziđem sve! Mislim pozitivno i zato mi je dobro. Rešenja svih problema nalaze se u meni.”
 7. Uticaj bensedina, leksilijuma i bromazepama na postizanje lične sreće.

Ovaj obrazovni profil bi mogao da donese veliku ličnu dobit nosiocu diplome, jer se radi o individualnom radu sa mučenicima. Neiscrpno polje rada! Što bi neko završavao medicinu i specijalizirao psihijatriju, ili završio psihologiju pa specijalizaciju iz psihoterapije? U našoj zemlji je trend kursista uzeo maha. Stručnjaci su prevaziđeni, a narod zaglupljen. Važno je samo da lajfkouč drži do higijene zuba i usta, jer ne sme da skida širok osmeh s lica.

 

 • Motivacioni govornik

Ukoliko učenik iz nekog razloga nije dobar u radu jedan-na-jedan, odnosno ima problem sa slušanjem, kontrolisanjem treptanja, gutanja knedli i slično, za njega je ipak estradniji nastup. On treba da masovno pravi budale od ljudi. Ne obraća se nikome lično, već pred sobom ima masovnu publiku.

Kuku-rikulum:

 1. Izrada primamljivog plakata za namamljivanje masa.
 2. Psihologija gomile.
 3. Hipnoza.
 4. Dikcija.
 5. Govorne vežbe do padanja u nesvest – ovome treba posvetiti naročitu pažnju. U nastavu obavezno uključiti neumereno gledanje političkih emisija i analizu govora premijera. Zatim učeniku zadati neku glupu rečenicu i tražiti da je vrti pola sata, bez širenja teme. Na primer: “Imam pet prstiju na levoj šaci.” Ili: “Trava je zelena dok ne požuti”. Ili: “Magarac je pametan, nego se folira.”
 6. Osnove stand-up komedije.
 7. Prodavanje magle.
 • Bot

Bot je potpuno savremeno zanimanje, vezano za razvoj interneta. Obično se misli na botove političkih stranaka i time se nanosi velika nepravda svim ostalim manipulatorima. Bot može biti upotrebljiv u odbrani bilo koje ideje, proizvoda, usluge. Treba ga predvideti sistematizacijom u svakoj kompaniji, ustanovi, udruženju.

 

Kuku-rikulum:

 1. Fleksibilan moral.
 2. Fleksibilno mišljenje.
 3. Sticanje i brisanje ličnih stavova.
 4. Osnove jezičke pismenosti.
 5. Osnove informatičke pismenosti.
 6. Maštoviti nikovi i avatari.
 7.  Diversifikacija pristupa u direktnoj korelaciji sa verbalizovanim mislima anonimnih i potpisanih vlasnika neprihvatljivih stavova. (Ovo treba da doda ozbiljnost čitavom programu.)
 8. Alternacije i varijacije na istu temu (na primer: “Napiši na deset različitih načina da je On u pravu, ali ga osporavaju oni koji nam ne žele dobro.”)
 
 • Profesionalni poslanik

U poslanike idu političari. Narodni poslanici su predstavnici naroda. Narodni poslanik ne mora biti ni pametan, ni lep, ni obrazovan, jer mu ni birači nisu takvi. Dovoljno je da ovlada nekim veštinama, koje nisu nimalo teške, ali ih poslanik mora biti svestan i sistematično ih mora razvijati. Zanimanje je izuzetno unosno. Donosi zaradu i beneficije, a ne nosi nikakvu odgovornost. Očekuje se velika navala pri upisu, pa na vreme treba razmišljati o načinu selektovanja kandidata. Ovde ne treba primeniti uobičajeni sistem bodovanja. Oni sa najboljim ocenama ovde nemaju šta da traže. Rang listu treba okrenuti naopačke. Znači, prosek 2,00 iz osnovne škole, i po jedan bod na maturskom ispitu iz srpskog i matematike. Takvi su kandidati najpogodniji.

Kuku-rikulum:

 1. Spavanje otvorenih očiju.
 2. Uočavanje kamera pre guglanja po internetu i okretanje laptopa tako da nijedna kamera ne uhvati ekran.
 3. Izražajno čitanje dostavljenih tekstova (ovde se podrazumeva uvežbavanje tečnog čitanja nepoznatog teksta na oba pisma).
 4. Lagane vežbe s tegovima za ruku po izboru, u slučaju glasanja dizanjem ruku.
 5. Vizuelna percepcija – izuzetno je važno da poslanik ume da uoči reakciju predsednika poslaničkog kluba, da bi glasanje i reakcije uskladio sa njim.
 6. Postepena diletacija želuca. Ovim se sprečavaju oboljenja digestivnog trakta do kojih bi moglo da dođe nakon saznanja šta sve u skupštinskom restoranu može da se pojede za male pare.
 7. Potiranje sopstvene ličnosti i mišljena (ovo bi trebalo izučavati fakultativno i po potrebi, koja se ne očekuje u masovnijem obimu).
 8. Osnovi ritmike  – izvoditi kao praktičnu nastavu, uvežbavanjem ujednačenog, spontanog aplauza, ili lupanja otvorenim dlanom po poslaničkoj klupi.
 9. Horsko pevanje – tromesečni modul, tokom kojeg treba vežbati samo dva teksta: “Uuuuaaaa!” i “Tako je!” Veoma je važno postići milozvučno saglasje, koje bi poslanicima obezbedilo artikulaciju, umesto razularenosti.
 •  Mozak za odlivanje

Od izuzetnog značaja je da Ministarstvo posveti pažnju i dobrim učenicima, a ne samo lošim. U suprotnom, nastala bi velika opasnost po loše đake, kojima bi pravo na veliku zaradu i ključne funkcije u društvu bilo ugroženo. Zato na vreme treba razmišljati o načinu uklanjanja prepreka na putu najgorih da nas vode u svetlu budućnost. Kako su pametna i obrazovana deca najveća opasnost i predstavljaju najveći rizik, na vreme ih treba usmeravati ka napuštanju zemlje. Ako ne dođe do odliva pametnih mozgova, neće doći do proliva ovih drugih ‘mozgova’. Ministarstvo mora misliti o tome, jer ono radi za Vladu.

Kuku-rikulum:

 1. Strani jezici. Ovde bi prethodno trebalo uraditi opsežnu analizu najprivlačnijih zemalja u koje se pametni mozgovi mogu odliti, i onda izučavati jezike tih zemalja. Što više različitih jezika, to bolje. 
 2. Praćenje stranih konkursa za stipendiranje osnovnih akademskih studija.
 3. Pravilna priprema dokumentacije za podnošenje prijave.
 4. Priprema za intervju u stranoj ambasadi.
 5. Prevazilaženje kulturoloških razlika.
 6. Pranje sudova i kelnerisanje, kao i otklanjanje animoziteta prema ovim časnim poslovima u stranim zemljama.
 7. Korišćenje skajpa kao zamene za nedeljni porodični ručak.
 8. Gušenje infantilnih patriotskih osećanja.
 9. Kosmopolita – kako to gordo zvuči!
*****

I na kraju, za one koje su roditelji već upropastili i ugradili im moralnu busolu tako da se ne mogu baviti nijednim od prva četiri zanimanja, a nisu dovoljno dobri đaci da bi upisali onaj poslednji obrazovni profil, predlažem uvođenje novog obrazovnog profila, sa čijom se diplomom otvaraju mnoga vrata:

 •  Moderni rob, ili eutanazija dostojanstva

Tačno je da je robovlasništvo daleko za nama i da ga se čovečanstvo kobajagi stidi. Međutim, kako nismo baš ni sisali vesla, jasno nam je kakva se budućnost smeši zemlji koja se na CNN-u reklamira kvalifikovanom, a najjeftinijom radnom snagom. Nas, starije, to pomalo vređa i teško se sa tim mirimo. Zar da dozvolimo da nam se i deca zlopate zbog takvog načina razmišljanja? Naravno da to nećemo dozvoliti. Naše Ministarstvo to neće dozvoliti! Deca su nam uvek na prvom mestu! Neće ona valjda biti taoci slobodarskog duha i ljudskog dostojanstva, tih tako precenjenih kategorija?! Zbog toga decu treba na vreme pripremiti na bezbolnu zloupotrebu od strane velikih investitora, koji će baš kod nas doći zato što baš nas vole!

 

Kuku-rikulum:

 1. Gušenje svake potrebe za širokim obrazovanjem i omalovažavanje znanja, uz veličanje veština.
 2. Sposobnost brze prekvalifikacije.
 3. Načini prevazilaženja dosade za vreme obavljanja iste proste operacije tokom najmanje deset sati.
 4. Razvijanje odijuma prema slobodnom vremenu i vikendima.
 5. Razvijanje sposobnosti vizualizacije srećne porodice koja zajedno ruča, ili gleda film.
 6. Kontrolisanje bešike bez obzira na količinu unete tečnosti (najnapredniji učenici bi trebalo da budu u stanju da bešiku prazne jednom u 10 sati).
 7. Držanje vode u ustima kao prevencija postavljanja pitanja.
 8. Osnove sektaškog ponašanja u korporativnim uslovima.
 9. Zatiranje velikih snova u začetku.

Eto, to bi bio moj skromni doprinos razvoju školstva. Treba razmišljati dalje od nosa, dalje od sutra. Inteligencija je i veština prilagođavanja. Laž i mimikrija više nisu sinonimi u ljudskom ponašanju. Ko se na vreme prilagodi, taj će preživeti. Ministarstvo zaista mora misliti o budućnosti naše dece.

 

Iskreno, očekujem da ovaj tekst postane aneks Nacionalne strategije obrazovanja. Ništa nije gluplji i besmisleniji od mnogih praznih parola koje tamo već pišu.

9 Responses so far.

 1. Oбично си врло директна, конкретна, јасна и – убитачна, али ово превазилази твоје досадашње текстове. Свака част!
  Будућност нам је таква да се твоја визија апсолутно уклапа у њу, а и садашњост, јер је кадар за ове профиле увелико спреман и – дејствује око нас све у шеснаест.
  Пионири ових профила могу се срести на сваком кораку, али о њима нико није писао овако отворено и јасно као ти.
  Мој дубоки наклон и бескрајно дивљење!:-)

 2. Jao, ništa nam ne valja ovaj svet! Ama, ne vredi ni pišljiva boba, a ostavljamo ga deci, ni krivoj ni dužnoj. Mnogo se nerviram zbog toga! Došlo je vreme da se čovek obraduje kada sretne pogled koji nije tup.

 3. Učenicima je sve zabavnije na času. Zašto bi bežali sa časova,
  kada su profesorima ruke vezane.

 4. Tekstovi su Vam istiniti sa metaforama do bola. Nažalost, oni koji bi trebalo da ih čitaju, i dobro se nad njima zamisle, to ne rade. Ili…' Možda grešim. Možda je u skladu sa pomenutim novim obrazovnim profilima već izašla prva generacija ČITAČA POSTOVA, FORUMA, BLOGOVA u ime Ovih drugih, pa oni čitaju, sortiraju i prenose poruke napisane u onim tekstovima koje OVI obilaze u širokom luku.
  Idemo dalje za iste pare.

 5. Poštovana profesorice! Ovo se zove strategija! Molim vas ubušite jednu minđušu u levo uvo, pa da budete ministar!
  Bojim se da ovi kursevi neće moći opstati bez stručnog usavršavanja u mojoj školi "MEGAŠLIHT". Molim vas da nekako sredite (10%) da ti ljudi dođu i kod mene, ukoliko žele da stvarno, ali baš ONO, naprave nešto od svog života. Za dobrobit nacije!
  Čitam i tokom celog teksta ne mogu nikako da sortiram, ali čini mi se da su moj direktor i njegova 2 pomoćnika već ovo negde odslušali… Direktor mi je definitivno Life Coach, ovaj jedan pomoćnik vuče na Bot-a, a ovaj drugi je 100% Prof. poslanik, jer je žena stvarno bila u Skupštini jedno vreme (ugojila se 10 kila, i nakon brojnih sramoćenja sopstvene stranke – pala je! Jbg, zapela za neki tepih i protegla se :)) Tad su je izbacili…

 6. Pa, da! Već su oko nas, ali idu na te straNJske kurseve. Bolje da to kanališemo u obrazovni sistem, da ozvaničimo stvar.

  To s minđušom ne bi moglo. Već mi oba uva ubušena. Neću valjda sada jedno da zacementiram 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.