Abudabidualno obrazovanje (Preduzetništvo u petom razredu)

Abudabidualno obrazovanje (Preduzetništvo u petom razredu)

U zemlji u kojoj je dete od 11 godina isuviše malo da bi normalno sedelo na zadnjem sedištu automobila (po novom zakonu deca uzrasta do 12 godina, ukoliko su niža od 135 cm, moraće da sede u specijalnim sedištima), sa 11 godina je dovoljno veliko da dobije predmet PREDUZETNIŠTVO.

 

 

O tome je ministar ekonomije Sertić razgovarao sa ministrom obrazovanja Verbićem. Insistiraće na tome da se ovaj predmet uvede u peti razred, makar kao fakultativni. Rekla bih da je želja da se kod deteta izgradi stav, pre nego da se postigne određeni nivo znanja iz ove oblasti. Treba ojačati preduzetničke kompetencije učenika (?!). Valjalo bi i da nauči da razume tržište. Dakle, osnovna namera je da se na dete utiče psihološki i da mu se “pomogne” da izgradi preduzetnički duh, sa kojim će sutra ići lakše kroz život.  

Ovu ideju za sada negativno komentarišu uglavnom nastavnici, na svojim forumima i na društvenim mrežama. Ideja se prilično neprimetno provlači u senci najavljenog “dualnog obrazovanja”, koje nije najavio ministar obrazovanja (što bi u normalnoj zemlji bilo normalno), već premijer lično. Premijer nas je sa svojom najnovijom vizijom upoznao na melodramatičnoj konferenciji za novinare, održanoj usred “srpskog Davosa” na Kopaoniku. Taj biznis forum inače služi da Marijana Mateus i Snežana Dakić nađu muževe. Ne znam ni za jednu drugu blagodet koju nam je taj skup skijaša amatera ikada doneo. A ni ove dve još nisu našle muževe. Saznali smo jedino da je Vučić peder zato što traži privatizaciju Zvezde i Partizana, i da taj isti ped… pardon, Vučić, ima viziju o dualnom obrazovanju. Da li je ona dobra ili nije, pitanje je. Suštinski je dobro da se učenici srednjih stručnih škola na vreme obučavaju za praktičan rad. S druge strane, i po ocenama MMF-a u Srbiji je privreda zamrla, pa ostaje nejasno gde će se ti učenici obučavati.

I dok se zamajavamo takvim pitanjima, ideji još jednog vršioca dužnosti ministra obrazovanja, ministra ekonomije Sertića, ne poklanjamo dovoljno pažnje. Jedva da se provlači kroz medije, dok roditelji ćute. Isti oni roditelji koji će sutra prozivati samo i isključivo prosvetne radnike zbog ispiranja mozga kroz koje im deca prolaze. Tada će biti kasno.

Zato pozivam roditelje da reaguju sada. Pozivam ih kao nastavnik i kao roditelj.

Postavite sebi pitanje da li zaista želite da vaše dete od 11 godina (ili ono koje će za nekoliko godina upisati peti razred) uči da razume koncept tržišta i tržišnih zakona? Da li je to vreme za jačanje preduzetničkih kompetencija? Da li je slučajno da se u Velikoj Britaniji time bave tek studenti, a da se u osnovnim školama time bave u Estoniji? Da li ćete nasesti na fino nafilovanu priču da se na taj način razvija kreativnost kod dece? Da li vam smeta to što vaše dete sve više pripada državi, koja ga kroji i prekraja prema svojim ludačkim ambicijama od kojih na kraju neće biti ništa, jer od Srbina ne možete napraviti Amerikanca, kakve god predmete nametnuli deci? Da li mislite da je detetu od 11 godina potrebnije slobodno vreme za igru, sport i hobije, ili novi predmet? 

Ne dozvolite da bolesni umovi, koji uz naklon do zemlje slušaju sve što im iz belog sveta narede, siluju detinjstvo vaše dece. Ako sada prećutite, ćutite i ubuduće. Nemojte kroz nekoliko godina prozivati prosvetne radnike zbog gluposti i preopterećenih programa. Danas smo vam mi krivi zbog nerazumljivih udžbenika i prevelikog broja podataka koje deca moraju da nauče, a ne znate da su to drugi izabrali i propisali. Mi smo “izvršioci radova”. 

Nemojte da i za preduzetništvo sutra bude kasno. Reagujte na vreme.

11 Responses so far.

 1. Браво.
  Шта рећи а не заплакати? Деца ( 16 год.) могу да имају фирму, али не могу да самостално возе ауто? Мушку децу у школи Црвени Крст ( организација ) учи да се љуби са другарима, уместо како да помогну невољницима који немају за хлеб. Све ово са п(е)рдери…тј премијерима ,председницима, министрима итд.. полако али сигурно клизи ка грађанском рату. Каста недодиривих и незаменљивих мисли да ће побећи са све нашим парама на сигурно у неку земљу дембелију а ми ко нас ј..е . Иовако смо ту само да пунимо буџет да може да се краде.

 2. Mene je ovo sa preduzetništvom u petom razredu ozbiljno zabrinulo. I brine me to što većina roditelja o ovome nema pojma.
  Nadam se da nikada ni do kakvog rata neće doći, ali da je zrelo za masovne proteste – jeste!

 3. Ukunuće Računarstvo i informatiku, a vrli stručnjaci će na ime kurseva uzeti lepe pare (pravi preduzetnici!, ko smo mi da pričamo šta treba..!) a mi ćemo za dž pričati deci kako rade uspešne firme tamo negde u svetu (jer kod nas nema takvih, a i a ko ih ima, neće ih biti uskoro), a te iste kurseve plaćaćemo iz džepa.
  Pravo preduzetništvo, nema šta.
  Da li, vi, kolege, vidite u kom pravcu vode ove reforme? Uništi državne škole, napravi kurseve i drpaj pare, otvori privatne škole, kursadžije neka u državnim drže nastavu. Sad British Council, pa Microsoft, uskoro i drugi. Pogledajte na Fejsbuku i kod Zelene učionice kako su neki već pojasnili to dualno obrazovanje, već razradili celu priču, pa procenite ko gura te priče.

  Nije abudabudualno, nego autodebilno… Dajte, sva moguća društva, učitelji, matematičari, zajednice gimnazija, DAJTE da se malo organizujemo i ne dozvolimo sve ovo! AMAN, imam i ja decu! Srezavanje plata je tek početak!

 4. Ne čudi me pokušaj da se "stručni" (ne)partijski kadar koji je izvisio za pozicije u javnom sektoru (ipak se plaše reakcije MMF-a) ubaci u školski sistem (kroz reformu školstva koja je još uvek nije potpuno uništila) kako bi nakon završenog kursa neke "elitne" (normalno privatne) poslovne škole mogao da predaje preduzetništvo maloj deci, jer samo još ona veruju u bajke. Kad mogu kojekakvi "kursisti" da predaju strane jezike, što ne bi mogli i ekonomiju. Takvi nam i državu vode. PS (ono N nije napredna nego Neobrazovana). Pozdrav.

 5. Prosto čovek ostane bez teksta….
  Lobotomija,je ovde uzela maha,velika većina ovdašnjeg sveta je konzument Pink-a i njima sličnih.
  Nevide,nečuju a bogami puno puta bi bilo bolje i da ne pričaju.
  Kuda plovi ovaj brod?

 6. GOSPODE BOŽE!!!!
  Ja ovo prvi put čujem! A baš čujem svašta… I pitam i cunjam non-stop… Strašno! Stvarno ću morati da pokrenem neku inicijativu da se to javno osudi. Nadam se da imam vašu podršku.
  Naravno da krećem odmah.
  Hvala vam!

 7. Savremeni robovi su pismeni. To im otežava situaciju jer znaju šta im se piše.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.