Present Continuous Tense

Present Continuous Tense

Ovo je sadašnje trajno vreme, i zgodno je što se koristi za radnju koja sada traje, baš kao što mu naziv i govori. Ima još jedan naziv – Present Progressive Tense, ali je isto vreme u pitanju.

Važne uvodne napomene

Ajmo prvo od jednog opšteg pravila: ako vreme u nazivu ima reč continuous, to znači da se sastoji od nekog vremena glagola to be i sadašnjeg participa. Sadašnji particip je jako jednostavna stvar: glagol + -ing. Znači:

continuous tense = to be  +  verb+ing
 
Ako je continuous vreme u prezentu, treba ti prezent glagola to be (am, is, are); ako je Past Continuous, treba ti past tense glagola to be (was, were); ako je Future Continuous, treba ti buduće vreme glagola to be (will be); ako je Present Perfect continuous, treba ti prezent perfekat glagola to be (have/has been) i tako redom. Naravno, svako od ovih vremena će biti posebno obrađeno, ali je važno da ukapiraš princip: prva reč u nazivu trajnog vremena govori ti u koje vreme da staviš to be, dok sama reč continuous znači da ćeš na glavni glagol dodati -ing.
 
Za razliku od Simple vremena, Continuous i Perfect vremena su složena. To znači da već u potvrdnom obliku imamo i pomoćni i glavni glagol; upitni oblik se gradi inverzijom (subjekat i pomoćni glagol zamene mesta); odrični oblik se gradi dodavanjem NOT na pomoćni glagol, koji god glagol da je u pitanju. Ova pravila primenjujemo na sva vremena koja u nazivu imaju reči continuous i perfect.
 
*****
 
Sada prelazimo na Present Continuous Tense.
 
Umesto: Ovo vreme se gradi od sadašnjeg vremena pomoćnog glagola TO BE i sadašnjeg participa glavnog glagola, dovoljno je da zapamtiš:
 
am/is/are + verb+ing
 
 
I am reading a book.
You are playing the guitar.
Liam is watching TV.

          We 
          You are having breakfast.
          They

(Primeti da je glagol HAVE izgubio ono E na kraju, pre dodavanja -ing. To je pravilo kad god se glagol završava na jedno E. Kod glagola see samo dodajemo -ing.)


Upitni oblik

Upitni oblik gradimo inverzijom.

Are they having breakfast?
Is Liam watching TV?


Odrični oblik

Odrični oblik gradimo dodavanjem NOT na am, is i are:

am not (ne amn’t!)    isn’t     aren’t
 
I am not reading a book. (Ili: I’m not)
Liam isn’t watching TV.
We aren’t having breakfast.
 
 
 
 
UPOTREBA
 
1. Osnovna upotreba ovog vremena je za radnju koja se dešava u trenutku govora, odnosno SADA. Zato često uz ovo vreme koristimo priloge i priloške odredbe:
 
now     right now     at the (this) moment    
at the moment of speaking     at present
   
Ovo vreme koristimo i da pitamo nekoga šta sada radi:
 
What are you doing?
I am writing a blogpost about Present Continuous.
You are reading about it right now.
 
 
2. Koristi se i za takozvanu ‘širu sadašnjost’ obično uz reč THIS (this week, this month, this summer).
 
I am staying with my cousins this summer. (Provodim ovo leto kod rođaka.)
 
Phoebe is studying to become a teacher. (Ovo ime se čita ‘Fibi’, kao u seriji Prijatelji ;))
 
Ryan works in London, but this month he is working in Paris.
 
!!!  Ovaj poslednji primer je veoma važan, jer je to način na koji u istoj rečenici kombinujemo Present Simple i Present Continuous (omiljeni zadatak na testu). Naime, prva radnja je za Rajana uobičajena. On živi i radi u Engleskoj, u Londonu. To je podatak o njemu i zato je iskazan Simple Present Tense-om. Međutim, firma ga je ovog meseca poslala u svoj ogranak u Francuskoj, pa ovog meseca radi u Parizu. To znači da se radi o jednoj radnji kojoj znamo rok – trajaće mesec dana, i to baš ovog meseca, uključujući i sada. Zato je ta radnja iskazana Present Continuous Tense-om. Ovaj mesec predstavlja tu ‘širu sadašnjost’.
 
 
3. Koristi se uz always ili constantly kada želimo da naglasimo da neko stalno nešto radi i da nas to nervira. Always inače koristimo samo uz Present Simple, ali ovo je izuzetak.
 
Amy is always biting her nails! (Ejmi stalno gricka nokte! Izbor ovog vremena vam još poručuje i to da me Ejmi mnogo nervira zbog te navike.)
 
Ethan is constantly telling stupid jokes. (Itan uvek priča glupe viceve. Dodatna informacija koju šaljem izborom baš ovog vremena jeste da me on zbog toga nervira.)
 
 
4. Koristi se i za izražavanje radnje u bliskoj budućnosti. Važno je da se radi o čvrstom planu, nekom dogovoru, nečemu što će se sigurno dogoditi (ili se sigurno neće dogoditi – važno je da je sigurno).
 
Na primer, ako praviš rođendansku žurku za tri dana, to znači da se uveliko spremaš za to, pripreme su u toku, i izvesno je da će žurke biti. Zato ćeš reći:
 
I am having a birthday party in three days.
 
Ako se Mija dogovorila da se večeras nađe s drugaricama, to znači da su se dogovorile i u koliko sati i gde se nalaze, i sve su se međusobno čule telefonom.
 
Mia is seeing her friends tonight.
 
Začkoljica:
 
Podsećam vas da ne mogu svi glagoli da se koriste u trajnim vremenima. Mogu samo glagoli koji označavaju pravu radnju, a ne stanje. Više o tome imate u ovom tekstu.
 
I na kraju, evo malo vežbanja, i to mešanog – Present Simple i Present Continuous:
 
Vežbanje 2  (oba vežbanja imaju CHECK na kraju, tako da možete da proverite šta ste uradili)
 
 
 
 
 



Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.