Dnevnik prosvetnog radnika, jun 2024.- Televouting

Dnevnik prosvetnog radnika, jun 2024.- Televouting

Jun je mesec kome se svi radujemo. Kao kroz maglu se sećam nekih ranijih godina, kada je jun bio mnogo naporniji, jer se od nas očekivalo da pravedno zaključimo ocene kojima će svi biti zadovoljni – od direktora, preko učenika, roditelja, ministarstva, lokalne samouprave, premijera i članova Vlade, pa sve do američkog ambasadora. S druge strane, u živom sećanju su mi nemili događaji iz 2018. godine, kada su u masovnim demonstarcijama (koje su prerasle u ulične nemire) đaci tražili svoja prava na dobre ocene i svetlu budućnost. Bilo, ne ponovilo se.

Sada je to mnogo jednostavnije i zato se radujem današnjem danu. Večeras će se, u direktnom prenosu, na javnom servisu obaviti televouting, po jubilarni peti put.

Pravila su veoma jasna: u studiju u Šimanovcima, divna mlada gospođica, doktorand na Univerzitetu “Džon Nezbit”, nasumično će izvlačiti nazive predmeta koji se izučavaju u osnovnoj školi – obavezne, obavezne izborne i, na kraju, izborne. Na ekranu će se pojavljivati redni brojevi dodeljeni predmetu (od 1 do 218, jer su u međuvremenu uvedeni još neki izborni predmeti). Merač buke će meriti zvučnu reakciju publike u studiju – najglasnija reakcija predmetu donosi prosečnu ocenu 5 (pet). Nakon ovog dela emisije sledi kraći muzički intermeco, u kome po tradiciji čuveni pevač po nadimku “Bibliotekar”, izvodi svoje najveće hitove. Za to vreme gledaoci glasaju slanjem SMS-a ili pozivom na telefonske brojeve koji su naznačeni na ekranu. Ovi glasovi se zbrajaju sa rezultatima merača buke.

Praksa iz prethodnih godina pokazala je da je moguće da pojedini predmeti na ovaj način ne mogu da postignu najnižu dozvoljenu ocenu, Dobar (3). Zato je od prošle godine uveden i eminentni žiri, koji spuštanjem i podizanjem fotelja vodi računa da se nepravedno zanemareni predmeti ipak ocene lepim ocenama. U žiriju se nalaze profesorka Univerziteta “Džon Nezbit” Snežana Berić, dobitnica NIN-ove nagrade Vesna Dedić, dopisni član Srpske akademije nauka Nebojša Stefanović i student postdoktorskih studija na pomenutom Univerzitetu, Marjan Rističević. Putem skajpa, na velikom videobimu možemo pratiti spuštanje i dizanje fotelje profesorke Mirjane Marković, direktno iz okoline Moskve.

U slučaju da ni ovo ne bude dovoljno, poslednju reč ima ministar obrazovanja, koji ima diskreciono pravo da odluči da neki predmet bude ocenjen najvišom ocenom. Na sreću, do sada nije bilo potrebe za tom vrstom intervencije.

Na sličan način sutra će se organizovati televouting za ocenjivanje u gimnazijama, a prekosutra za srednje stručne škole.

Zatim će sve dnevne novine objaviti rang listu ocena, a dan kasnije škole će dobiti i zvaničan dopis od Ministarstva obrazovanja.

Na svečanoj sednici nastavničkih veća, širom Srbije nastavnici će zaključiti ocene u skladu sa rezultatima ove izuzetno demokratske akcije, kojom je omogućeno svim akterima ocenjivanja u Srbiji da ravnopravno učestvuju u toj aktivnosti.

Ministar kulture i informisanja, Željko Mitrović, smatra da će se na ovaj način doprineti ne samo razvoju obrazovanja, već i ekonomije i privrednog rasta. Kaže da je nekoliko najvećih televizija u Evropi i SAD zainteresovano za otkup prava prenosa ovih emisija koje su kod nas toliko gledane, da je u Naprednoj skupštini Srbije pokrenuta inicijativa da se ova tri dana proglase državnim praznikom.

6 Responses so far.

  1. Nije smesno. A nije previse ni "naucnofantasticno". Doci ce vreme kada ce se tvoji radovi, Ljubinka, prodavati kao prorocanski. Idem da placem.

  2. Hjoj, baš jeste proročanski tekst. Ja predajem likovno. Nama se čak sugeriše da ocjene budu motivacione. Nije problem, motivišem učenike da dođu do visokih ocjena. A opet na kraju imam situacije gdje se djeca neradnici ljute ako neću da im poklonim bolju… Ljuti i razočarani oni a vještica ja.

  3. Možda bi trebalo da šaljemo roditeljima prazne knjižice i svedočanstva. Mi potpišemo, stavimo pečat, a oni lepo neka upišu šta im treba. Ili deca, na putu do kuće.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.