RTS i prosveta

RTS i prosveta

U javnom medijskom servisu Srbije, popularnom RTS-u, radi 3300 zaposlenih. Ovako mali broj zaposlenih taman opravdava onoliki broj repriza serija od pre dvadeset godina.


U sistematizaciji radnih mesta nalazi se veliki broj stručnih poslova, ali i poslovi poput hostesa, turizmologa, prehrambenog tehnologa, prepisivača nota, debatnog stenografa (RTS je, inače, poznat po debatnim programima)…


Poslednja cena rada koju sam našla u njihovoj dokumentaciji iznosi 13 500 dinara, i primenjuje se od novembra 2013. godine. Ako i postoji neka novija, teško da može biti manja.


Osnovna prosečna plata nastavnika u Srbiji je oko 40 000 dinara. Visoka stručna sprema se podrazumeva.


Veću platu od nastavnika, u RTS-u imaju:


* sa srednjom stručnom spremom i koeficijentom 3, što je bez minulog rada i bilo kakvih dodataka 40 500 dinara:– kontrolor saobraćaja

– kran majstor – vozač

– automehaničar

– recepcionar

– saradnik za sportska prava (?)

– asistent kostimografa

– asistent scenografa

– stilista (?)


* sa srednjom stručnom spremom i koeficijentom 3,7 (49 950 dinara), što je blizu plate direktora škole:


– voditelj animator

– turizmolog

– prehrambeni tehnolog

– pevač u horu 2

– urednik najave programa


* sa visokom stručnom spremom i koeficijentom 4 (54 000 dinara):


– psiholog

– horski pevač 2

– poslovni sekretar

– vajar

– slikar


Na ovom spisku se, kao što vidite, ne nalaze voditelji, autori emisija, urednici, menadžeri, direktori…

Najviši koeficijenat u RTS-u je 8 (108 000 dinara). Minuli rad pride. Dnevnice i plaćeni troškovi, takođe. 


Medijski javni servis koji svoj posao obavlja kako treba, daje objektivne i pravovremene informacije, neguje kulturu izražavanja, otvoren je za pokretanje ključnih i gorućih problema u društvu, nema listu nepodobnih gostiju, vodi računa o kvalitetu programa, ima kvalitetnu sopstvenu produkciju dokumentarnog, umetničkog, obrazovnog, serijskog i filmskog programa – bez sumnje je izuzetno značajan za svako društvo.


Obrazovanje je, kako reče premijer, osnova i srž jednog društva, jer bez jakog obrazovanja nema stabilne ekonomije i napretka. 


Zaključujem da je za stabilnu ekonomiju i napredak društva podjednako važan automehaničar na televiziji, kontrolor saobraćaja na televiziji, recepcionar na televiziji, stilista na televiziji i, meni omiljeni, saradnik za sportska prava na televiziji.


Još važniji za stabilnu ekonomiju i napredak društva svakako su turizmolog na televiziji, prehrambeni tehnolog na televiziji, a naročito je važan urednik najave programa.


Svi od reda sa završenom srednjom školom!


Ne sumnjam da su njihovi poslovi izuzetno teški i odgovorni. Ubeđena sam da se satiru od rada. Odajem im priznanje za vremensku prognozu. Svake večeri prilično tačno izveste o tome kakvo je vreme bilo tog dana.


U ime prosvetnih radnika, naše dece, naših đaka i budućnosti Srbije, koristim ovu priliku da im zahvalim na ogromnom doprinosu koji svi mi, priznali to ili ne, osećamo na svakom koraku.

Živela obavezna taksa za RTS!
Živelo finansiranje hostesa i turizmologa, prepisivača nota i debatnih stenografa!

Ua obrazovanje!

P.S. Da li treba uvesti takse po glavi učenika? Možda bi nam onda zabavni program u školi bio kvalitetniji, pa bismo i mi avanzovali do voditelja animatora.

5 Responses so far.

  1. И ја сам ово нашао на њиховом сајту. Али ипак се ради о бруто плати. Бруто цена рада је 13500дин.

  2. Svaka ti na mestu. I klot i frket. I to je sistematizacija rada. Na spisku zaposlenih, kao što reče ima svakakvih osim onih koji rade na televiziji. Neki dan čitam da je Ena Popov na TV Vojvodina dobila ugovor od 300 000 dinara za 4 emisije nedeljno (svaka traje 48 minuta, valjda). E, sad svaki autor emisije od sat vremena reći će, ali gde je tu priprema za emisiju, sati u montaži itd… Pa onda emisija ne ide preko leta, ne ide ni za vreme novogodišnjih praznika… što se opet poklapa sa prosvetarskim raspustom. Možda da se čitava prosveta preseli na televiziju? O, da i, i škole svakog meseca šalju izveštaj o zaposlenima, spremi i ostalim "sitnicama" što ne traže ni od jedne druge grupe budžetskih korisnika… Tako da nama ne može da se omakne pevač u horu 1, 2… ili turizmolog… ili nešto slično!

  3. Да ли сте сигурни? У том случају је плата по најмањем коефицијенту испод минималца, а ипак се ради о јавном сервису, не приватној фирми.

  4. Има и оних који раде на телевизији, али није ми била намера да препишем целу систематизацију, него да укажем на спорна радна места и још спорније плате, нарочито у односу на наше.

    А што се тиче интелектуалне громаде Ене Попов, мало је добила 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.