Besprizorna politizacija školstva

Besprizorna politizacija školstva

Da bi se u srpskoj prosveti zaista dogodile korenite promene i da bi postala prosveta po meri obrazovanja 21. veka, neophodno je da ima ministra velikog ličnog integriteta. Neophodno je da taj ministar ima jasnu sliku cilja koji želi da postigne, sposobnost da cilj razgradi u međuciljeve i odlučnost da rešava jedan po jedan problem, ne obazirući se na dnevne prepreke bilo koje vrste. Da bi to postigao, potreban mu je tim stručnih, sposobnih i posvećenih ljudi, bez mešanja i jednog jedinog sumnjivog kriterijuma pri njihovom izboru.

Nažalost, to sa aktuelnim ministrom nećemo doživeti.
Prtethodni ministri nisu imali snage da se izbore sa raznim lobi grupama, koje su u naše obrazovanje ugurali sve ideje za koje su bile dobro plaćene. Možda su imali snage, ali nisu imali želju, iz njima znanih razloga.


Aktuelni ministar je još popustljiviji.
Naređeno mu je iz stranke da mora da razreši postojeću pomoćnicu za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, i zameni je naprednjačkim kadrom. Umesto žene koja nam je i na mestu pomoćnice ministra bila pre svega koleginica, kojoj smo mogli da se obratimo kad god smo bili u nedoumici, koja je kad treba i na društvenim mrežama odgovarala na naša pitanja i koju je srpska prosvetna javnost dobro poznavala i pre nego što je postala pomoćnica ministra, dobićemo poslušni stranački kadar, za koga niko živ nije čuo! Snežanu Marković su prosvetni radnici već poznavali i poštovali preko seminara, stručnih skupova i konferencija. Znali su i da je stručna, i sposobna i da se ozbiljno razume u posao. Za novog kandidata znamo jedino to da je poverenik Srpske napredne stranke u Šapcu. To je ta neprikosnovena kvalifikacija, koja je danas najvažnija!

Snežana Marković je, uz sva sapltanja sivih eminencija Ministarstva, uspela mnogo toga da prodrma i pokrene. Sprečila je da država izgubi osam miliona evra zbog nerealizovanih projekata za koje smo dobili sredstva, i organizovala onlajn obuku za 8000 ljudi. Insistirala je na novom Pravilniku o ocenjivanju u srednjim školama; izborila se za donošenje Stručnog uputstva o vođenju dokumentacije, nakon čega nije mogao nad nama da se iživljava svaki direktor, pedagog, nadzornik. Posle deset godina nerešenog statusa informatike i kolega koje je predaju, pokrenula je priču kojom se sada ministar hvali. Nakon cenusa iz 1993, donet je novi, koji je koliko toliko usklađen sa realnošću. O spiskovima tehnoloških viškova i nepotpunih normi, koji su napokon objedinjeni i postali svima vidljivi da i ne govorim. I sada je sve to nebitno, jer je iz stranke stiglo naređenje da na funkciju mora da dođe stranački kadar. I to ne na protokolarnu funkciju za slikanja i putovanja, nego na funkciju na kojoj je neophodna visoka stručnost i operativnost.

Nakon svega toga treba da poverujemo u izjavu ministra da će bez pardona smenjivati loše direktore i zameniti ih kvalitetnim profesionalcima, i to tako što povećava broj članova školskog odbora koje bira lokalna samouprava? Tako što će nam u školskim odborima sedeti više naprednjaka nego nastavnika i roditelja, postaće nam bolje?!

Treba da poverujemo da će biti smenjivani direktori škola koji ulaze u sporove za koje je jasno da će školu mnogo koštati, a jednog takvog unapređuje na mesto svog pomoćnika?

Nije da nismo navikli na politizaciju škola i školstva, ali ovo je prevršilo svaku meru!
Dok se vođa kune da više nema stranačkog zapošljavanja, a ministar kune u važnost profesionalizma, prosveta mora opet da bude žrtva nagrađivanja političkih kadrova, taman im ovo bila i peta stranka!

Sramota!!!

44 Responses so far.

 1. Mislim da Srpsko obrazovanje danas više nego ikada srlja ka dnu. Ministar (nestranačka ličnost- tako bar on kaže)smenjuje jednog od najodgovornijih, najkreativnijih i najvrednijih saradnika da bi ga zamenio politički podobnim SNS kadrom.Šta posle ovoga bilo ko zaposlen u prosveti može da očekuje? Moramo se svi do jednog, udruženi boriti za Snežanu Marković!

 2. То је заиста лоша вест за запослене у средњим школама.Снежана је дошла у министарство као доказани стручњак у својој области и ипак остала изузетно посвећена и одговорна особа, професионалац у сваком смислу, колегиница која није заборавила одакле долази и била увек на услузи за свако питање и одговор. Невероватно је и срамно да то министарство не препознаје и не цени.

 3. Потписујем сваку реч. Имао сам задовоство да познајем Снежану Марковић још из оних дана, од пре десетак година, када смо чинили прве кораке у афирмацији примене ИКТ у настави. Није ме изненадио однос у према њој. Само сам се питао када ће се то догодити. Наш друштвени систем је утемељен не на партиократији него на партиотиранији. У њему нема места паметнима, стручнима, вреднима. Само послушнима.

 4. Zaista neverovatna vest, ali ništa nas više ne može iznenaditi. Snežu poznajem godinama i oduvek su me njene osobine podsećele na našeg kolegu, a i mog nekadašnjeg profesora, koji je bio jedno vreme direktor škole: kada je bio u nastavi, šteta je bilo što nije vodio školu, kada je bio direktor, šteta je bilo što nije bio u nastavi. Ako se ovo desi, na gubitku će biti prosveta Srbije, na dobitku njeni učenici. A o partijskoj i drugoj podobnosti, bilo je toga oduvek ali ću pomenuti samo svoju gimnazijsku profesorku latinskog jezika kojoj je bilo namenjeno mesto sekretara Opštinskog koniteta Saveza komunista, pošto je bila Rusinka. U ono vreme, ta časna žena imala je hrabrosti da odbije navodeći razlog da ako joj je jedini kvalitet koji su drugovi uočili njena nacionalna pripadnost, a ne izvanredni rezultati u nastavi, onda ne želi takvo mesto. Evidentno je da se danas cene upravo vrednosti lojalnosti, podobnosti, minornsti … koje je moja profesorka prezrela.

 5. Snežana Marković je dokazani profesionalac.Ako za ženu njenog ranga nema mesta u MNP, pitanje je sta više uopšte ima smisla?! Iskreno žalim zbog svega što se desava u prosveti, pa evo vec 30 godina, a radim 33 i znam o čemu pričam. Na dušu svima koji su ponizili i poniżavaju i dalje sve prave vrednosti i uvode štetočinski sistem. Ostaje nam jedino da svojim radom u učionici bar pokušamo da spasimo ono malo sto se spasiti da. Pre svega mislim na lični obraz i odbranu dostojanstva profesije.

 6. G-đa Marković mi je pomogla više od ikoga u prosveti. Nikada se nismo videle pre ni nakon toga. Veoma sam lično i profesionalno pogođena ovom vešću. Velika je sramota da dozvolimo ovako nešto, pogotovo zbog referenci naslednika.

 7. Strucnjak u nastavnoj praksi i funkcioner nema, ama bas nikakve veze. Neko je dobar u ucionici, operativan, ume da prenese znanje ucenicima. Taj isti na funkciji je ogranicen netaktican i nema umece da proceni trenutak. Nemojte da se zavaravate i mislite da je ministar smenio Snezanu zato sto je hteo nekoga is sns…, Smenio je zato sto nije mogao da se izbori sa njenom konfuzijom. U MPNTr vlada misljenje o noj tipa> dal sam posla il sam dosla. Ona nije znala gde se zakopcava, a kamoli nesto drugo. Gurala je tu informatiku i to joj je sav domet.

 8. Изражавам своје запрепашћење и незадовољство чињеницом да је смењен добар радник, професионалац, а пре свега добар Човек, Снежана Марковић. Какву то поруку Министар шаље нашој деци? Куд срља Србија и ми с њом?

 9. Jedino što mogu da zamerim Snežani Marković je to što ne razume probleme osnovne škole. Trebalo je samo malo da se pozabavi konkretnim problemima. Nikako je nije trebalo smenjivati već joj dozvoliti da dalje radi jer je već stekla izvesno iskustvo na poslovima koji su bili aktuelni, pogotovo početkom septembra ove školske godine.

 10. "Снежану Марковић су просветни радници већ познавали и поштовали преко семинара, стручних скупова и конференција…"
  Снежу смо добро упознали и ми из сусједних држава. Сјајан човјек, неко коме мјесто у министарству није "ударило" у главу. Изузетно радна, стручна и пријатна особа. Да је памети у влади Србије актуелног министра би замијенили Снежаном Марковић.
  Дуда, Црна Гора

 11. Знамо да се трудила, да је вредна, да се борила, да је све што је радила са те позиције радила јавно и без обзира што је била на тој позицији увек била и остала једна од нас, наставница. Сад се сетих једног коментара о Снежани. Она је једина особа коју функција није променила, којој положај није ударио у главу, чак супротно, сагледала је ситуацију и ствари са друге стране и некако постала још бољи човек.

 12. Све више се уверавам да је образовање код нас у рангу лањског снега. Најважније је бити послушник и страначки бот – ту вештину треба да развијамо код ученика. Ко је савлада, нема потребе да пакује кофере. Остали, зна се. 🙁

 13. Занимљиво је да из тог истог министарства имам информације које говоре о потпуно другачијим утисцима. За једну другу особу сам чула то што наводите. Рекла бих да сте их помешали.

 14. Da li je moguce da cemo bas sve progutati i da se necemo pokrenuti i ozbiljnije pobuniti! Za bolje i nismo!

 15. Снежану Марковић поштујем пре свега, као особу која ме је учила свему што данас радим и знам. Од првог семинара на којем ме научила сјајним стварима, иако смо се упознале електронским путем, увек је била спремна да помогне. Сећам се, кад ми је у сред ноћи пало на памет да,средим свој сајт, а нешто ми није ишло, потребно је било само да јој јавим. Истог тренутка све што може је чинила. Дакле, права особа, увек, човек од поверења, оперативац. Пуна знања, ведра… Мало нас је таквих… Ако Снежана заиста оде, све је онда отишло низ воду. И ово мало људи што још жели да ради и даје све од себе овим поступком сте изгубили! Колико смо вам заиста битни?

 16. Snezanu poznajem vec 15tak godina, upoznala sam je preko seminara nekada davno. Uvek srdacna, uvek predusretljiva, max profesionalna kao tada tako i sad na ovoj poziciji. Vrlo sam se obradovala kad sam cula da je postala pomocnik….Upoznala sam je i licno, vrlo je organizovana obzirom na obaveze koje je obavljala. Bila je dostupna za svakog 24h. Zaista ce mi biti zao ako je ovo istina

 17. Замало да поверујем Шарчевићу!
  Почео је од униформи и Снежане Марковић. Срамота!
  Понижавање просвете на делу се наставља и поново иста прича. Министар на једној страни, а ми на супротној.
  Отерана је једина светла тачка и оперативац у МП. Шта ми остали да очекујемо?
  Страначки интереси преоваладали, кога брига за просвету. Тонемо све дубље. Јадна је земља, у којој си нико и ништа,ако ниси политички подобан. Потпуно сам разочарана сменом Снежане Марковић! Суноврат просвете се наставља.

 18. Стварно је овај свет у Србији дошао до краја заједно са просветом.Снежану Марковић, стварно зна Цела Србија преко квалитетних семинара, стручних скупова, и конференција.Семинаре је држала и он-лине на најсавременијим светским платформама и едуковала многе од нас.Значи нама не требају способни,стручни и едуковани.На жалост не цени се знање, него нешто бесмислено, *Неприкосновена квалификација* као написа једна колегиница.

 19. Tonemo odavno, al sad smo dobili i ubrzanje!!! Ne želim da poverujem. Snežana je imala snagu i na mene delovala uvek optimistično.

 20. Очигледно је стављала клипове у точкове воза који срља у провалију. Пошто је неопходно уништити српску просвету – њу су морали склонити јер само смета. Њој желим све најбоље, а нама срећан пут у безнађе. Живела политика – свуда и на сваком месту!!!

 21. Ček, ne šalite se?!? Ne verujem? Smeniti najkvalitetniju (i najkvalifikovaniju) osobu u MPN je totalni nonsens! Pa koga će da postave da rade to što je radila Snežana – jedno 10 ljudi?

 22. Uvek je bilo stranački postavljenih funkcionera po ministarstvima, ali se uvek mogao naći i neki stručan, pošten, sposoban i korektan poput Snežane Marković. Zahvaljujući takvim ljudima se sistem kako tako održavao. Sada vidimo da više nema jednog iole bitnog mesta a na kojem ova vlast neće postaviti svoje poslušnike. Rešili su da celu naciju pretvore u svoje botove. Ako im to dopustimo, za bolje i nismo! Idu izbori, zaustavimo ovu agoniju.

 23. Ako je ovo tačno, a sve više liči da jeste, nemi je mnooooooogo žao.
  Pored svega što smo videli od Sneže (nismo drugarice, ali se usuđujem na ovaj način da je zovem), kao jedne vredne, radne, požrtvovane žene, sa mnogo dobrih ideja i pokretačke energije, ona ovo nije zaslužila.
  Čekam…

 24. Upravo tako, uvek spremna da sasluša, odgovori, razgovara… Borbena.
  Verovatno je ovo poslednje nekima i bio problem. Nadam se da u TIO nisu naprednjaci i da je ovo moje insuiniranje netačno…

 25. A izbor slučajno pao na nekog iz SNS. 🙂
  p.s. Baš me zanima zašto oni koji postuju "pouzdane" informacije tipa "ne zna gde se zakopčava", "da l'sam pošla ili došla" i sl. ostaju anonimni.

 26. Poznajem dosta osoba koje su MNOGO uradile dok su bile na polozajima, a koje su poput Snezane sklonili i zamenili nekim drugim. Upravo ove druge osobe nisu se snasle na tako odgovornim i bitnim mestima za sve nas prosvetne radnike. Retko ko da je i priblizno kvalitetan radnik, obaska sto posle dolaska nista nisu uradili niti rade. Sa mnogima se nisam slagao ali sam postovao svaki potez i video znacaj istih. Mnoge stvari nisu uradjene iz raznoraznih razloga, pa opet previse dobrog je upravo iza Sneze i slicnih njoj. I nisu njoj naudili ili ovima o kojima mislim sve najbolje, naprotiv, naudili su svima nama, celom sistemu. Jasni su mi razlozi, ali to nije nacin kako popraviti nesto, kako graditi sistem i unaprediti! Očigledno je da mnoge stvari kod nas zavise od pojedinaca, od ljudi od poverenja, od ljudi od integriteta.
  I opet, našim pisanjem na drustvenim mrezama i blogovima, trenutno iskazujemo svoje misljenje, kao i slabost cele zajednice koja se dalje od ovoga, na moju veliku zalost, sigurno nece pomeriti ni za pedalj.
  Ma gde dalje radila, radujem se zbog saradnje sa Snezanom na razlicitim poljima, onim bitnijim od ovog do sada, barem meni. Jer ljudi poput Sneže daju svoj maksimum i kada nemaju f-ju, bas kao sto je i ranije radila.
  Umesto da imamo stotinak Snezana, ostaje nam da budemo ili pokusamo da budemo slicni njoj! Ili smo ga definitvno ugasili!

 27. "Породица, школа и друштво налик су палати: ако јој одузмеш темељни камен све почне да се руши"

 28. И оно што је она хтела да уведе од прошлог септембра, биће уведено од наредног. Хвалимо се тиме што смо проблем одгодили на годину дана, иместо да смо га већ решили? Свашта!

 29. Potpuno je jasno i već viđeno da se vredni i pametni ljudi provlače kroz blato, kako bi se opravdale sumanute odluke i postavili taktični procenjivači trenutka tj. ljudi bez biografije. Snežana Marković je više nego bilo ko drugi zaslužila to mesto. I kao što je uvek radila sjajne i inovativne stvari sigurna sam da će ih raditi i dalje, gde god bila. A u ministarstvu će raditi oni koji znaju da se zakopčaju.

 30. Zaista mi nije jasno zašto taj problem nije rešen. Recimo, u mojoj školi svi učenici već uče informatiku, i to od prvog razreda. Ponuđeno im je da biraju i oni su izabrali. Napravljen je dobar raspored i svi koriste digitalni kabinet.

 31. Da. Baš tako.
  "Ma gde dalje radila, radujem se zbog saradnje sa Snezanom na razlicitim poljima, onim bitnijim od ovog do sada, barem meni. Jer ljudi poput Sneže daju svoj maksimum i kada nemaju f-ju, bas kao sto je i ranije radila."

 32. Знам да нећу рећи ништа ново, али осећам моралну и људску обавезу да изразим своје мишљење. Иако сам мислила да ме више ништа не може изненадити, овим сам стварно шокирана.
  Имам ту част да Снежану Марковић познајем дужи низ година и могу издвојити једну њену особину коју многи немају. Снежана је ЧОВЕК. Све што је икада радила, приватно или пословно, као наставник или као помоћник министра, улагала је себе максимално. Њеним доласком у МПНТР осетила сам, као и велики број колега, да ствари почињу да се мењају на боље. Снежана се трудила да јој увек општи интерес буде на првом месту, била је спремна на сарадњу и прихватала је све иницијативе које су доприносиле бољитку нашег образовног система. Оно што се мени највише допало, остала је иста, остала је ЧОВЕК.
  Жао ми је што све њене људске и професионалне особине, огроман труд и све оно што је урадила, МПНТР није знало да цени. Али тиме она ништа не губи, губитници су они који су све то одбацили.

 33. Isto je i u opstini Paracin, u kojoj DS, na isti nacin vodi politiku. Jos od 2000.godine. Sve je to samo obrazac po kome funkcionise citav sistem. Ko pobedi, postavlja svoje ljude i tako im se oduzuje, jer su mu pomogli da bude na vlasti. Samo jedna manja piramida koja odlicno funkcionise u okviru vece, regionalne ,piramide. Sustina je da od svojih ljudi pravis cvrstu konstrukciju koja te drzi na vlasti, a medjusobno se stitite jer vas spaja zajednicki interes, ostati na vlasti!

 34. Управо то сам и ја хтела да напишем, Марина. И ја сам Снежану упознала из перспективе ученика, на свом првом онлајн семинару, и одушевила ме је начином на који је безрезервно, несебично и колегијално делила тада своје знање, време и пажњу са нама е-неписменима. Управо тај први корак охрабрења и подршке много је значио целој групи наставника из наше школе, који се и сада радо сећају свог првог "сусрета" са Мудлом. Ипак, најдубљи утисак на мене оставила је чињеница да је она остала иста и када је напустила учионицу и дошла у министарство. Дуго сам у просвети и заиста је задовољство имати помоћника министра каква је Снежана – непосредна, колегијална, спремна за сарадњу и доступна за сва питања, на која се труди да увек одговори, било то у формалној комуникацији или на друштвеним мрежама. Малобројни су и, дубоко верујем, пристрасни они који нису за све ово време уочили многе позитивне промене које је Снежана иницирала и спровела. Жао ми је ако је вест тачна, јер се по ко зна који пут дешава да се људски и професионални квалитети не препознају и не цене, а камо ли награђују. Желим јој да, упркос свему, остане онаква какву је знам – насмејана и пуна позитивне енергије, знања и идеја.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.