Ne nazivajte nam decu huliganima!

Ne nazivajte nam decu huliganima!

Dekani i profesori su podržali svojim potpisom ono protiv čega su njihovi studenti ustali. 
Ima li veće sramote za visokoškolsko obrazovanje? Ima. 

Veća je sramota to što su katedre i departmane pretvorili u mala porodična preduzeća. Naravno da će podržati vlast i zadržati preduzeća. Potvrđuju validnost plagiranih doktorata političarima. Da to ne rade, možda bi se neko dosetio da ih pita koliko su im puta naučni radovi citirani u svetskoj stručnoj javnosti. Naravno da je lakše da Mali i Stefanović budu regularni doktori nauka. Umesto da postavljaju svoja predavanja na internetu, student ne može da dobije potpis ako ne kupi knjigu svog profesora. Pa, naravno da je važno da podrže vlast i zadrže zlatnu koku, jer im je do novčanika stalo, a ne do studenata, nauke i časnog profesorskog zvanja. Troškovi studiranja, čak i za one koji su na budžetu, sve su veći, dok su nečiji novčanici sve deblji. Pa, naravno da će profesori podržati vlast, jer vlast održava njihovo blagostanje. Studenti su nebitni.

Kada njihovi studenti budu diplomirali, i to tek nakon što svako na svom fakultetu uspe da “savlada” onog jednog kod koga mora prvo šest puta da se padne, posao će naći samo ako se ugledaju na svoje profesore, pa i oni podrže vlast. Diploma i indeks su ništavni naspram članske karte.

Oni kojima obraz ne dozvoli da se ponize i pljunu na svoje obrazovanje, izljubiće roditelje i prijatelje, spakovati kofere i otići u neku zemlju koja nije ništa naročito naspram Srbije. Vazduh, zemlja, nebo, gradovi, sela, ljudi. Jedino po čemu se od Srbije razlikuje jeste to što se zna red. Poštuju se zakoni. Kriminalci su u zatvoru. Prvo se zapošljavaju najbolji. Korupcija je kažnjiva. Niko nije iznad zakona.

Svaki student i mladi čovek koga ovih dana vidite na protestu, tamo je da ne bi pakovao kofere, da bi ostao u svojoj zemlji, ovde stvarao porodicu, bio uz svoje roditelje kad ostare. Tamo je da bi i on imao čime da odgaja dete. Tamo je jer nije normalno da deca svih političara idu u strane škole, dok naši mladi roditelji nemaju ni za hranu.

Tamo su i u ime vas koji ste ucenjeni pre glasanja, koji ste zbog ucena morali da punite one autobuse, koji se sami sebi gadite zbog onoga što ste morali, a morali ste da biste mogli da nastavite da hranite svoju decu bar parizerom i paštetom.

Tamo su zbog toga što im roditelji trpe gladni da bi oni mogli da se školuju.
Zbog toga što im umesto kulture nudite estradni šljam i rijaliti blato.
Zbog toga što ne žele da im predsednik države mitinguje sa osuđivanim kriminalcem, pevačicom koja je kaznu provela u svojoj vili umesto u zatvoru, jer je Palmina drugarica, Dačićeva drugarica, Vučićeva drugarica.
Tamo su jer ih vaša komunalna policija proganja dok sviraju u Knez Mihajlovoj, dok je njihov vršnjak slobodan i nakon što je pregazio devojku, jer mu je tata Vučićev drug.
Tamo su jer im se gadi onesvešćivanje statiste u emisiji u kojoj mama i tata pričaju o svom čedu od skoro 50 godina.

Tamo su jer ne pristaju na obećanja koja je Vučić dao belosvetskim firmama, da će uSrbiji naći najjeftiniju radnu snagu. 

Tamo su jer nam na svakih nedelju dana kreirate novi potencijalni sukob u regionu, pa se stariji krste i šapuću “samo da ne bude rata”. A ove mlade ljude ne zanimaju vaša zveckanja oružjem, i vaši minimalci. Žele samo normalan život!
Tamo su jer ste u nefer uslovima pokupovali sve lokalne televizije, a nacionalne držite u šaci. Ako vam ne povlađuju, zabranićete svima da im plaćaju reklame. I poslušaće vas firme jer ako vas ne poslušaju, proganjaćete ih dok se ne ugase. Stvorili ste sebi pajtašku ekipu s puterom na glavi, završavate mutne poslove između sebe, a narod vam je sve gladniji i bolesniji.

Tamo su jer je odvratno licemerje kada oni kojima ne smeta Šreder 24. marta, prave od izbledele i isprane mušeme “zid plača”, pa blate decu da im ništa nije sveto.

Tamo su jer su odvratne vaše manipulacije javnošću time što sa svojih televizija ne skidate slike dve devojke sa po pivom, a Dačić vam nije smetao kad je mrtav pijan vodao strane državnike po Kalemegdanu.

Deci tovarite Soroša na vrat, a Dragica vam nije smetala pet godina, nego ste se sada setili da joj proverite fondaciju. Da li stvarno mislite da u ovoj zemlji više niko ne ume da misli?

Mladi su na ulici jer im detalj iz Feketića vređa inteligenciju. Inteligenciju im vređa i pokvarena pašteta koju su Alek i Andrej kao mali pojeli, jer su vaspitani da sve pojedu.

Na ulici su jer im Bačić, Babić, Rističević vređaju inteligenciju.

Na ulici su zbog biračkih spiskova koji imaju više pokojnika nego studenata.
Na ulici su jer su se spiskovi iznosili sa biračkih mesta do obližnjeg auta.

Na ulici su jer je Vučić uzurpirao 90% javnog prostora tokom predizborne kampanje.
Na ulici su jer ne treba da podnose Vučićevićeve, Sarapine i Ivanine salve uvreda i gluposti!

I baš su huligani!
Nakon protesta pokupe sve za sobom, tokom protesta im utihnu pištaljke kad prolaze pored bolnica. Pametni, mladi, lepi, kulturni, a vama huligani?!

O tome kako se slušaju strani nalozi možete predavanje da im držite, a preko svojih medija koji su bruka i sramota za struku poručujete da su ova deca strani plaćenici.

I na kraju, mladi su na ulici i zbog svojih vršnjaka koji u tom istom trenutku sede u nekim stranačkim centralama i ispod svake vesti o studentskom protestu kucaju isto – “Soroševi plaćenici”, “Gde vam je pivo”, “Bolje da nešto radite nego što šetate”, “Lenjivci, knjigu u ruke”, “Narod je izabrao svog predsednika, šta sad hoćete”, “Hoćete da nam rušite našu divnu zemlju”… Mislim, zar stvarno ne vidite koliko ste providni i nemaštoviti? E, mladi su na ulici i zbog vas. Za razliku od vas, oni znaju da su vas slagali kada su vam obećali posao – “ali samo još ovo da završite”. Razumeju i da vam je ta dnevnica jedino što imate. Ne zameraju vam. Bore se i za vas, da sutra možete bez ovakvog ponižavanja da nađete normalan posao i bez ucena glasate za koga hoćete.

Bore se mladi samo za normalnu zemlju.
Ni za šta više.
Pridružuju im se i srednjoškolci.
I roditelji.
I profesori.
I penzioneri.
S njima su i potlačeni radnici, poniženi vojnici i policajci.

Zar su svi u ovoj zemlji koji su prozreli i prezreli Vučića i ono što on predstavlja huligani? Teško.
Jadna je vlast koja je protiv svoje omladine.
Jadan je i profesor koji nije uz svoje studente i đake.

(Sve fotografije su preuzete sa društvene mreže Fejsbuk)

P.S. Nakon nekoliko dana usledio je poziv studenata upućen prosvetnim radnicima.
Možete ga pogledati OVDE .

6 Responses so far.

  1. Svaka čast. Puna podrška studentima, a i vama, na ovom sjajnom tekstu. Ja lično predajem deci matematiku, ali mi je važnije kakvi će biti ljudi. Da budu hrabri, da postupaju moralno i pravedno. Da ne budu licemeri, lažovi i lupeži, kakva nam je današnja vlast, na čelu sa etalonom licemerja, laganja i lupeštva malim Alekom.
    Trudim se da svojim ličnim primerom to postignem. Nažalost moje kolege, kao i ogromna većina prosvetnih radnika se zavukla u mišje rupe, i deci daju primer kako profesori ne treba da se ponašaju. Bojim se koleginice da smo usamljeni.

  2. Ni jedan sindikat prosvete, draga koleginice, nije prozborio ni jednu, jedinu reč o protestima, a kamoli da ih podrži. O prosvetnim radnicima da ne pričam. Ne usuđuju se da ostavljaju komentare čak ni pod pseudominom, a skoro na svim sindikalnim sajtovima su i ukinuli komentare, tako je lakše. Ostaje nama, retkim pojedincima da idemo na te proteste, i podržimo ih, tamo gde još možemo, kao na vašem blogu. Kompletna prosveta, sa svim sindikatima je sindikalna sramota, a ja bih rekao i moralna.

  3. Na Forumu gimnazija sam dva puta pokusala da ostavim komentar-objasnjenje,bezuspesno. Objasnila sam status predsednice SOSa Valentine Ilic i njen stav protiv protesta i bilo kakvog otezavanja predsedniku-premijeru-bogu i njegovom ministru-aparatciku.Gospodja je postavljena za predsednicu velikog prosvetnog sindikata preko muza, istaknutog naprednjaka, glumca Dimitrija Ilica, potpisnika AVovog medju onih 650 kvaziintelektualaca.Za one koji ne znaju, Ilic je poznat kao glumac u Kursadzijama gde glumi lokalnog Siptara.Savrseni predstavnik Pink kulture.
    Kako su Ilici javne licnosti nema smetnje objaviti njihov politicki angazman koji je ocigledno presudan za njihov profesionalni stav.Onda je jasno zasto sindikat, jedan od najvecih, cuti. Al zasto cuti Forum gimnazija, nekad avangardni sindikat, nikako ne mogu da razumem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.