Ministre, na drugoj kravati je čvor koji uvodi red

Ministre, na drugoj kravati je čvor koji uvodi red

Dok se ovih dana bavimo kreatorskim rešenjem Dragane Ognjenović, i predloženim kravaticama na školskim uniformama, ministar nam poručuje da će uvođenje đačkih uniformi uvesti red u škole.

Za to vreme, u Srednjoj školi “Sveti Trifun” sa Domom učenika, u Aleksandrovcu, događa se sasvim drugačije “zavođenje reda”

 

ČIN NULTI

Početna situacija, nažalost, nije nepoznata u srpskim školama: učenik do juna ima veći broj jedinica, a onda naprasno popravlja sve, ili mu ostaje samo jedna za popravni ispit. Svaka čast kolegama koji nisu u stanju da odbrane lični i profesionalni integritet, i na kraju podlegnu manjim ili većim pritiscima. Tu ni Pravilnik o ocenjivanju ne pomaže. Kad sam nastavnik ne razume da od hronične jedinice od septembra do juna, ne može da ispadne akutna dvojka na kraju nastavne godine, niko nam nije kriv. Zdušno učestvujemo u urušavanju prosvete, ali to je već druga tema.

Da se vratimo na Aleksandrovac i jednog nastavnika koji je postupio u skladu sa Pravilnikom o ocenjivanju.


ČIN PRVI

Učeniku je zaključena jedinica i upućen je na polaganje popravnog ispita.
Da je odluka nastavnika bila ispravna, dokazuje to što je ocena potvrđena na sednici Odeljenjskog veća, i što učenik nije uložio žalbu na ocenu.
Da je učenik uložio žalbu na tada zaključenu jedinicu, po Čl.110, St. 8 ZOSOV-a, direktor bi bio u obavezi da, ukoliko žalbu usvoji, sastavi komisiju u kojoj ne može biti nastavnik na čiju se ocenu učenik žalio, i učenik bi odgovarao komisijski.

Međutim, žalbe nije bilo.

Tokom školske godine nastavnik je održao oko 20 časova dopunske nastave (o čemu postoji uredno vođena evidencija), a u avgustu je održano i osam časova pripremne nastave.
Direktor formira komisiju, koju svuda i oduvek čine odeljenjski starešina, nastavnik koji je zaključio nedovoljnu ocenu i još jedan nastavnik iste struke.

ČIN DRUGI

Učenik na ispitu ćuti, ne odgovara i dobija jedinicu. To znači da ponavlja razred.
Dva dana nakon polaganja popravnog ispita, učenik donosi zdravstveno uverenje kojim pokušava da obori ispit, ali ono ne biva uvaženo jer je kasno dostavljeno.

Na nastavnika se vrši pritisak da prepravi Zapisnik o polaganju popravnog ispita, i to u kućnoj poseti člana Školskog odbora, što je nagovaranje na izvršenje krivičnog dela falsifikovanja dokumentacije. Nastavnik odbija da to učini, i onda kreće dramatičan preokret.

ČIN TREĆI

U školu se šalje vanredan inspekcijski nadzor iz Kraljeva (iako Aleksandrovac pripada ŠU Kruševac). Na teren izlazi dvoje prosvetnih inspektora iz Kraljeva. Najpre pokušavaju da pronađu bilo kakve nepravilnosti u radu nastavnika, vođenju pedagoške dokumentacije, radu ispitne komisije. Kada im to ne polazi za rukom, smišljaju sledeći izlaz – NEZAKONITOST JE UTVRĐENA, JER JE DIREKTOR U KOMISIJU STAVIO I PREDMETNOG NASTAVNIKA!

Direktor je na ovo pristao! Žalba na Zapisnik nije podneta! Složio se sa inspektorima, što znači da ili ne poznaje zakone, ili mu je u ovom slučaju odgovaralo da ih ne poznaje.

Prosvetni inspektori se pozivaju na Čl.110, St. 8, Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji blage veze nema sa ovom materijom, i uopšte ne uređuje komisiju za polaganje popravnog ispita, već ponovljenog ispita po žalbi učenika.

U Stavu 3. tog Člana stoji:

“Ako (direktor) oceni da je prigovor osnovan i da je ocena izvedena suprotno zakonu i propisima donetim na osnovu njega, rešenjem poništava ocenu i obrazuje komisiju za proveru znanja učenika, pregled i ponovno ocenjivanje pismenog ili drugog rada učenika.”

U citiranom Stavu 8. Čl. 110. stoji:

“Nastavnik čija ocena je osporena ili na čiji je predlog utvrđena zaključna ocena, ne može da bude član komisije.” 

Utvrđena zaključna ocena nakon polaganja popravnog ispita je KOMISIJSKA!

Sastav komisije iz ovog stava se odnosi na ispit održan po usvajanju žalbe učenika (roditelja/staratelja) na zaključenu ocenu. Ne na komisiju za polaganje običnog popravnog ispita, u kojoj je predmetni nastavnik uvek ispitivač, odeljenjski starešina predsednik, a još jedan nastavnik iz iste struke član. Sve škole u Srbiji rade na taj način, i nikada ocena nije oborena zbog takvog sastava komisije, jer ne postoji zakonski osnov da se obori.

EPILOG

Prosvetni inspektori Svetlana Filipović i Darko Krsmanović, smislili su način da ponište rad jednog nastavnika, optuže direktora za nezakonito postupanje (a i jeste nezakonito u delu da je prihvatio ovakav zaključak inspektora) i pošalju poruku svim učenicima da nije neophodno da pokažu ni minimum rada i zalaganja tokom cele školske godine, ukoliko ima ko da im pripomogne da ne ponavljaju.


NARAVOUČENIJE

Ministre Šarčeviću, Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru koji sadrži ovu bruku i sramotu, otkucan je na memorandumu ministarstva na čijem ste čelu. Vas bruka, ne nas.

Budite ljubazni pa postupite principijelno kao u slučaju direktora škole u Zemunu. Ako ste tamo uspeli da utvrdite nepravilnosti, ovde već ima materijala za otkaze, ili bar suspenzije.

Hoćete da se uvede red? 
Hoćemo i mi!

Skinite nam s leđa ove što postupaju po stranačkim, rođačkim i sličnim nalozima.
Pustite nas da radimo svoj posao uz poštovanje zakona i propisa koje ste nam nametnuli, ma kako nakaradni bili.
Ne urušavajte ugled onih koji posao obavljaju savesno, i ne uzdižite one koji posao obavljaju poslušno, poput članova nove komisije kod koje je akter ovog slučaja bez ikakvih problema dobio prelaznu ocenu i upisao naredni razred.
Ili lepo jasno i glasno kažite da ponavljanja razreda nema, da je dovoljno da se đak upiše u školu pa da je i završi. Ali, u tom slučaju, ne šaljite neosnovane poruke o zavođenju reda sa medija.

I na kraju, poruka inspektorima, nadzornicima i uopšte svima koji nas maltretirate i ne date nam da MI sačuvamo bar malo reda u obrazovanju:

IMATE POSLA SA PISMENIM I ŠKOLOVANIM LjUDIMA, OD KOJIH NISU BAŠ SVI ZAĆUTALI!

17 Responses so far.

 1. Нажалост, не.
  Некада се чува фотеља, некада интегритет.
  Ко се више бави интегритетом, тешко да може да задржи фотељу.

 2. Žalosno je da je to prošlo inspekciji na ovaj način. Jer, koliko vidim, u formiranju komisije za ispit nije bilo nepravilnosti. Dovoljno je bilo da je direktor napisao svoj prigovor, naravno uz dobro obrazloženje. Šta je radi sekretar u toj školi? To je jedno. Svaka škola treba da ima Pravilnik o polaganju ispita da bi se zaštitila od eventulanih mahinacija.

 3. Никаквог основа нема за такав Записник инспектора и наложене мере.
  Не бих се зачудила да је директор и посаветовао родитеље.
  Секретар може да упозори, али реално ништа се не пита.

 4. Ne znam. Više nisam pametna. Stalno razmišljam o tome šta je bolje za školu. Direktor, koji poznaje školsko zakonodavstvo i trudi se da radi sve po zakonu, a saradnik mu je sekretar koji se ne meša u svoj posao, ili perfektan sekretar, koji ima dikrektora diktatora? (E, sad, odgovor se može dati iz pozicije direktora, sekretara ili zaposlenih.)

 5. A da li je skola bila u obavezi da primi "ubacene elemente "iz Kraljeva,koji verovatno dodjose po stranackoj a ne po profesionalnoj duznosti?
  Verujem da nema skole u Srbiji gde nije bilo kandidata za ponavljanje.
  A isto tako znam da su samo retki istrajali i otrgli se pritiscima.
  Nisam zagovornik ponavljanja,ali njegovim iscezavanjem iz skola izgubio se kriterijum!!!

 6. " Krivi smo mi koji smo ćutali"….kaže jedna pesma. Na žalost sve više je prosvetnih rafnoka bez integriteta i hrabrosti…

 7. Jednom prilikom starija koleginica mi je rekla da "štrčim" tj.da odgovorno i savjesno radim posao i da bi bilo pametno da se utopim u masu. Nisam je poslušala, nastavila sam da štrčim i vrlo brzo postala nesuđeni prosvetni radnik, iako su u Službi za zapošljavanje u totalnom čudu s obzirom na visok prosjek i činjenicu da sam jedini biolog na birou duuuuugo vremena. Draga koleginice, mislim da i vi bolujete od rijetke bolesti zvane " štrčijakus vulgaris" čiji su simptomi: neizlječiva doslednost, principijelnost i savjesnost u radu, a u prosveti i totalno odsustvo pijačnog sindroma pri ocjenjivanju ( jel možete da mi date jednu ocjenu više- fali mi za diplomu, samo još vi dvicu da mi date, znate moji vam neće ostati dužni, molim vas jer ako mi vi popravite ostane mi još samo istorija za Vukovu diplomu i sl.) i dvostrukih aršina. Ovi simptomi zdravim roditeljima i kolegama, kojih je na sreću mnooooogo više,izgledaju kao nepotrebno mučenje djece ili moderno rečeno MOBING. Glavni simptomi ove bolesti su i izraženi afinitet oboljelog prema poštovanju Zakona. Nažalost, po ličnom iskusttvu govoreći, ova rijetka bolest je neizlječiva, bar u domaćim institucijama. Zato koleginici ne mogu preporučiti ništa drugo osim strpljenje i prihvatanje surove istine o ovoj rijetkoj bolesti koja ju je zadesila. Ili …?

 8. Били су у обавези да их приме. Не можете одбити инспекцијски надзор, са потписаним налогом.

 9. Све осим "сви раде по законима и познају их", јесте трули компромис.

 10. Нови закон о јавним службама предвиђа могућност да се из било ког дела јавног сектора прелази у просвету, а да се задржи плата са којом се долази.
  Ако се тај закон усвоји, требало би да сви испишу децу из школе, јер се више неће знати ко у њој ради.
  Тада ће прича о интегритету постати небитна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.