Premijeri, ministri i ostale neznalice

Premijeri, ministri i ostale neznalice

 

foto: Blic


Nije meni što Vujović svojevremeno nije znao kako izgleda radno vreme nastavnika, nego što ga Verbić nije ispravio.

Nije meni ni što Ana Brnabić nema pojma o čemu govori, nego što se Šarčević iza nje zadovoljno smejulji.

Ne može, a i ne treba, svako sve da zna. To valjda nije sporno. Stvar je u tome što će odgovoran čovek ćutati o onome što ne zna, a ako zbog prirode posla i mora da progovori, raspitaće se prvo kod onih koji znaju. Premijerka je imala šanse da se raspita ali, eto, nije to učinila. Ili možda jeste, pa je od ministra lično dobila informaciju da je dobar samo onaj nastavnik koji vodi decu na takmičenja, dok svi ostali imaju mesec dana zimskog raspusta i tri i po letnjeg.

Šta god da je u pitanju, sramota je!

Kada prosvetni radnik kaže da nije stvar samo u plati, već je nezadovoljan načinom na koji društvo tretira njegovu profesiju, baš na ovo misli. Samo što smo sada prešli na sledeći nivo, pa naš rad na ovakav način više ne komentariše dokona komšinica nalakćena na tarabu, nego sam vrh državnog rukovodstva. Lepu poruku šalju, nema šta! Ajde što je lepa, ali kako ih nije sramota da besprizorno lažu?!

Kada bi se premijerka uopšte razumela u obrazovanje, a ministar bar malo više od nje, znali bi da mnogi uspešni obrazovni sistemi ni nemaju takmičenja. Umesto takmičarskog duha, razvijaju duh saradnje i solidarnosti među učenicima. Uzgred, u tim zemljama ima i mnogo manje vršnjačkog nasilja. Naš sistem treba da se bavi popravljanjem nivoa znanja prosečnog učenika, a ne takmičarima. Ili bar da nam se država pozabavi zadržavanjem uspešnih takmičara u zemlji, umesto što sada već i na osnovne studije odlaze u inostranstvo. To govori o lošem radu premijerkinog ministarskog tima, ali je njoj lakše da govori o raspustima.

Koliko treba da budeš neuk pa da ne znaš da zaposleni u prosveti imaju godišnji odmor kao i svi ostali, samo što ne mogu da ga koriste kada im je potreban, nego kad se naredi? Koliko treba da si neobavešten, a koliko drzak, pa da na konferenciji za novinare o prvih sto dana rada Vlade, prospeš niz laži i poluinformacija?

Premijerki poručujem da sledeći put uzme gutljaj vode kada ne bude smela da pomene lopovluk svojih ministara, psihičku labilnost, teži oblik narcisoidnosti, neukost i neprofesionalnost, lenjost i nerad, zloupotrebu funkcije, kriminalnu prošlost, burazersko vođenje ministarstava, bahatost, brukanje po međunarodnim skupovima… Jesam li pomenula lopovluk? Ili možda spasavanje jednog kuma od afere, veoma sumnjivim svedočenjem, koje čoveka može da kvalifikuje za najviše funkcije?

To što ne sme da govori o stvarnim problemima, nije razlog da lupeta.
I što bi rekao moj kolega Miša, stvarno bismo mogli da nakupimo malo para, angažujemo advokata i tužimo je svi od reda za klevetu i nanetu bol.
Nebitno je šta nas boli.

 

 

15 Responses so far.

 1. Прво сам мислио да је глупа, али онда сам се освестио и схватио да је безобразлук најгоре врсте у питању! Напредно, дабоме!

 2. Ја никада нисам мислила да је глупа, али ни да је овако бахата. То им изгледа иде са функцијом.

 3. U nekim proteklim danima štrajka, pitali su Verbića, a ja gledala i slušala, da li zna koliko škola u tom trenutku štrajkuje.
  ''To je bar lako. Jednostavno se prebroje'', rekao je i ostao živ.

 4. I na sve ovo jos i "svo vreme"! Dajte, premijerka, malo se informisite i podsetite srpske gramatike pre izlaska u javnos(t)!

 5. Ako Ona i Ministar narede,naročito što su na suprotnoj strani u odnosu na Prosvetu,ima za ovu crkavicu da se prave genijalci i to u školi,ko te pita kakva su interesovanja đaka,mogućnosti,želje,okolnosti,
  standard,socijalni,…da ne ređam uticaje…
  Ako je kriterijum to što mlate,šta će fakulteti,seminari,…
  Ako je došlo vreme,a jeste(davno),da ovoj državi Prosveta predstavlja balast,a ne potrebu,ako svaka lopurda ima pravo na pristojno letovanje i zimovanje,a prosvetari imaju raspuste u toku kojih se smanjuju primanja,neka sami uče i podučavaju,svakako ste upokojili školstvo,samo sada drže opelo,Ona i On.

  • Није то само у вашој професији, ретко ко може да каже да је задовољан. Увек је било неписмених и незрелих владара и политичара, који, нажалост, имајју велику моћ. Међутим, зрела особа се одликује емотивном стабилношћу и не зависи од туђег мишљења. Наше је да негујемо живот, да развијамо дух солидарности и саосећања, које држи цео свемир на окупу, а то нам је један од најважнијих задатака у овом кратком животу.

 6. текстови све бољи, и гурају прст право у око. Само, нажалост, нема ко да их чује нити прочита – од оних на које се односе.

 7. Samo da se slozim sa vama …. nije da nemaju takmicenja, ali samo vrhunski se takmice, nema tih svih nivoa od skolskog do republickog. Nema ni da nastavnik agituje i "prisiljava" decu da u sto vecem broju izadju na skolsko takmicenje. Nema ni da jedan isti nastavnik predaje cetri godine istom odeljenju, vec se svake godine menjaju nastavnici.
  Ali zato na pr. moja deca nisu videla privatne skole stranih jezika, a sertifikate sve polazu u redovnoj skoli gde uce i gde se pripremaju kako za nemacki tako i za engleski. Francuski su polagali usmeno na terenu isli su u Belgiju i tamo su ih u ulicnoj komunikaciji ocenjivali belgijski nastavnici.
  Tako na pr. iz engleskog jezika oni koji pohadjaju najvisi nivo (sestogodisnju skolu) sa 16 godina se spremaju za CAE na redovnim casovima. Nastavnica nas je upozorila da ne brinemo ako imaju izmedju 5 i 6 prosek (maksimalna ocena je 10) da ce svi oni ( njih 20 koliko ih se prijavilo ) dobiti najmanje "B" na polaganju i da ona ocenjuje strozije nego CAE. I da ih ta "losija" ocena motivise da vise rade.
  Inace redovna lektira koja se cita na casu engleskog jezika je "Lord of the files" i "Animal farm". A kad procitaju umesto analize potom rade slozeni test pitanja – "sta je pisac hteo kasti".
  I ovo ste jako lepo rekli…"da sistem treba da se bavi popravljanjem nivoa znanja prosecnog ucenika", ali i da ukine kako "sve petice" tako i poklanjanje i izmisljanje ocena i uspeha. Jer nisu nasa deca losa na PISA testiranju toliko zbog sistema obrazovanja, vec zbog toga sto se uzorak populacije koji se testira bira da bude priblizno istog uspeha….a problem je sto mnogi odlicni u Srbiji su losiji od dobrih u Finskoj, Kanadi ili Holandiji. I zato je nas rezultat posebno los.

 8. Дигла држава давно руке од просвете и просветара, добро па нису дигли руке на просвету. А како је кренуло, видим и тај се дан ближи. Били смо деценијама стрпљиви ми који радимо у школама. Појашњавали, указивали, тумачили о природи свог посла како родитељима ученика, тако и "господи" из Министарства – неки толико пажљиво и смерно, просто молећиво, да је почело да личи на правдање и извињавање. Таман једнима (замало) да објаснимо, кад ево ти у старим фотељама нове гарнитуре незналица. И тако сваки пут. Сизифов посао. Временом, угуши то сваки бунт у човеку, сваки инат и покушај. Почело и нас стрпљиве и стрпљене да издаје стрпљење, а и празан новчаник. Схватиш да те рођена држава прави будалом, а онај који треба највише да те подржи и да ти буде представник, заступник, заштитник, пријатељ (министар просвете), испостави се да у теби види највећег непријатеља и ниткова. Чему то даље води? Ничем добром. Све је мање добрих ђака којима је просвета будуће занимање. Виде и они тако млади како стоје ствари. И све је више просветара са подоста стажа који одоше у бели свет трбухом за крухом. Једна моја колегиница одселила се у Аустралију, друга у Словенију, трећа је у Швајцарској, четврта у Немачкој, пета и шеста раде у Америци, а седма у Данској. Неколицина која није имала среће да добије радну визу у ЕУ, одлази на свака два-три месеца на рад у Немачку или Аустрију. На црно. Не питајте ме шта раде: негују стара и непокретна лица; чисте или кувају по кућама; водају кучиће и баве се баштованством. Мислим да ће тога бити све више. Окачиш своју учитељску диплому о клин (према зиду, наравно, јер није ни битно више шта на њој пише о теби), засучеш рукаве и зарадиш за један месец шетања кучета своју годишњу просветарску плату. И при том не мораш никоме ни за шта да се правдаш.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.