“Briga” o šabačkoj deci sa posebnim potrebama

“Briga” o šabačkoj deci sa posebnim potrebama

Donošenjem novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, postalo je jasno da će se ministar pitati za sve, i da, umesto ka decentralizaciji, idemo ka jačanju jednog centra moći u svakom smislu. Na opasku da je nemoguće da ministar poznaje sve kadrove u svakom selu i varošici u zemlji, te da je veoma rizično da se on lično pita za postavljenje svakog direktora, ministar je više puta u televizijskim nastupima naglasio da mu ne pada na pamet da zloupotrebljava tu zakonsku mogućnost, i da će i te kako uvažavati mišljenje školskih odbora i nastavničkih veća. Više puta je tvrdio da mu ovaj član zakona pre svega omogućava da reaguje ukoliko se po školama dešava nešto neregularno.

Naivni su poverovali.
Prosvetni radnici, iako često jesu naivni, nisu mu poverovali ni reč.

Jedna od prvih škola koja se našla na udaru i direktno osetila posledice ovih odredbi novog ZOSOV-a jeste Osnovna škola “Sveti Sava” iz Šapca.

OŠ “SVETI SAVA”, ŠABAC

Ova škola je jedina ustanova u Mačvanskom okrugu koja se bavi obrazovanjem učenika sa posebnim potrebama, i to kroz predškolsko obrazovanje, osnovnoškolsko i obrazovanje odraslih. Danas ima nešto više od 60 učenika sa tzv. kombinovanim smetnjama, od kojih su mentalno nedovoljna razvijenost i psihijatrijske smetnje najčešće. Nastavno osoblje ove škole čine visoko stručni prosvetni radnici, školovani za rad sa decom sa posebnim potrebama – defektolozi, somatoped, logoped, profesor za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, profesor fizičkog vaspitanja i kineziterapeut, reedukator psihomotorike… Škola postoji četrdesetak godina, a od 2005, donacijom Ambasade Japana i lokalne samouprave, dobija svoju zgradu.

Postojanje ovakve škole je od izuzetno velikog značaja za svaku sredinu, jer se u njoj radi sa najosetljivijom grupom dece. To su deca kojoj je očuvanje dnevne rutine od izuzetne važnosti, koju promene uznemiruju, koja regresiraju u situacijama koje odstupaju od uobičajenih. Plemeniti ljudi koji sa njima rade, i koji osim stručne osposobljenosti moraju imati i visoko izraženu empatiju, to odlično znaju.

Ti nastavnici su već danima u štrajku.
Štrajkuju tako što ipak ne vraćaju svoje đake kućama, već sa njima rade radioničke aktivnosti umesto propisanog programa. Pokušavaju da se izbore za pravdu ne narušavajući rutinu svojih učenika i brinući o njihovoj dobrobiti.

Zbog čega su ovi nastavnici primorani na štrajk?

Samo i isključivo zbog demonstracije sile ministra obrazovanja, Mladena Šarčevića.

JER MINISTAR JE TAKO U MOGUĆNOSTI

Dana 6. novembra 2017. godine, prethodna direktorka škole je podnela ostavku, koju je Školski odbor konstatovao, i dan kasnije, nakon glasanja Nastavničkog veća škole, obavestio Ministarstvo prosvete o predlogu kandidata za vršioca dužnosti direktora oko koga su se nastavnici saglasili.

Nakon zakonskog roka od osam dana, škola nije dobila odgovor Ministarstva. Rad škole se remeti ukoliko nema rukovodioca, nema osobu koja će potpisivati račune i organizovati nastavu i sve ostale aktivnosti škole. Zbog toga telefonski kontaktiraju sa Ministarstvom. Po navodima zaposlenih, obavljaju razgovor sa Vladimirom Kocićem iz Odseka za pravne poslove. Zanima ih zbog čega je probijen rok za postavljanje v.d. direktora i dobijaju odgovor da “još uvek nije gotova lista”. O “listi” – malo kasnije.

Školski odbor, u skladu sa svojim ovlašćenjima, raspisuje konkurs za upražnjeno mesto direktora škole, i sprovodi ga u skladu za zakonom. Na konkurs se prijavljuje samo jedan kandidat, onaj isti za koga se Nastavničko veće škole izjasnilo, podržalo ga i predložilo za funkciju v.d.

Sva konkursna dokumentacija se, u skladu sa zakonom, prosleđuje ministarstvu.

Tada u školu stiže rešenje o postavljenju vršioca dužnosti direktora, nakon što su svi rokovi probijeni, nakon što je svemogući ministar lično zakazao i nije postupio u skladu sa zakonom.

Malo pojašnjenje:

Po zakonu kandidata za direktora predlaže Školski odbor.
Nema rečenice koja reguliše predlaganje vršioca dužnosti direktora, ali se u pravnoj praksi zakon “starijeg” prenosi i na “mlađe” u pravnom smislu.

Ukoliko bi neko pomislio da je ova rupa u zakonu nastala slučajno, postojanje LISTE ukida svaku slučajnost.

FANTOMSKA LISTA

Kako ministar prosvete, koliko god da je svemogući menadžer u obrazovanju (a prosvetitelj i vizionar svakako nije), ipak ne može da poznaje kadrove u svakom gradu, varošici i zaseoku koji ima školu, sastavio je listu kadrova podobnih i pogodnih za obavljanje rukovodećih funkcija u školama.

Kako?

Pa sigurno ne tako što je školama poslao upitnike koje su prosvetni radnici popunili, ili zatražio neke dokumentovane podatke o uspehu i zalaganju svih prosvetnih radnika, a onda među njima odabrao najkvalitetnije.

Da jeste tako postupio, znao bi da mu se na listi ne sme naći osoba koju je postavio za v.d. direktora OŠ “Sveti Sava” u Šapcu.

Da li imamo prava da sumnjamo da je lista sačinjena na osnovu politički obojenih predloga koji su stigli iz stranačkih kancelarija širom Srbije? I te kako imamo! A na ministru je da ovu sumnju razveje tako što će javnosti objasniti kriterijume po kojima je ta fantomska lista sastavljena!

Sa namerom da pomognu ministru da u njihovom slučaju ne načini ogromnu grešku, zaposleni iz pomenute šabačke škole su u prostorijama Ministarstva dostavili obimnu dokumentaciju o postavljenoj v.d. direktorki, koja nedvosmisleno pokazuje da takva osoba ne može rukovoditi školom. Dokumentacija je predata na ruke bivšem posebnom savetniku ministra, Milošu Blagojeviću, koji ju je prosledio ministru. Sada se ministar ne može pozvati na nedovoljnu obaveštenost ili dezinformisanost. Sada može samo da ćuti, što i radi.

EPILOGA NEMA

U zemlji u kojoj te kadija i tuži i sudi, u kojoj nema nezavisnih institucija i pravne države, u kojoj je jako važno demonstrirati silu u jedinom gradu u kojem na vlasti nije SNS, moguće je da konkurs sproveden po zakonu ipak bude oboren. Ukoliko ih bude mrzelo da smišljaju kako to da učine, može i ministar po sopstvenom nahođenju da ne prizna rezultate konkursa ako “utvrdi” da bi postavljenje određene osobe remetilo rad škole.

E, baš se o tome radi.

Kandidat sa fantomske liste remeti rad ove škole.

U sukobu je sa svim zaposlenima, sa mnogim roditeljima, protiv nje su pokretani disciplinski postupci zbog zanemarivanja đaka i povreda radnih obaveza.

Nastavno osoblje je zbog imenovanja Aleksandre Urošević danima u štrajku.
Štrajkuju svi osim osobe koja je primljena na određeno vreme, kao njena zamena.
Svi ostali su složni u štrajku uz ogromnu podršku roditelja.

Pokrenuta je i peticija protiv politizacije škole i ugrožavanja njenog rada, koju možete potpisati ovde.

Potpišite je jer prosvetna vlast upravo oštri zube na ovoj maloj školi koja je od izuzetnog značaja za sredinu u kojoj radi, a za šta ministarstvo i ovu vlast nije briga. Potpišite je jer se na fantomskoj listi nalazi i predstavnik vaše sredine. Stavite nakratko prst na čelo i zamislite se nad tim ko bi to iz vašeg okruženja mogao biti. Ako mislite da je najbolji među vama, nemojte potpisati, ali prvo mislite pa onda odlučite.

I na kraju, ne verujte političarima koji se u kampanji slikaju s decom.
NJih je za decu najmanje briga.
Briga je nastavnike OŠ “Sveti Sava” u Šapcu, koji i dok štrajkuju ne dozvoljavaju da njihovim đacima išta fali!

 

 

8 Responses so far.

  1. Po novom Zakonu malo je drugačije. (Član 133) Naime, organ upravljanja obrazuje komsiju za izbor direktora. Komisija sačinjava izveštaj o sprovedenom postupku za izbor direktora, koji sadrži dostavljenu dokumentaciju kandidata i potrebna mišljenja i dostavlja ih organu upravljanja u roku od osam dana od dana završetka postupka.
    Organ upravljanja, na osnovu izveštaja, sačinjava obrazloženu listu svih kandidata koji ispunjavaju uslove i predlog za izbor direktora, koje zajedno sa izveštajem Komisije, dostavlja ministru u roku od osam dana od dana dostavljanja izveštaja Komisije.
    Ministar u roku od 30 dana od dana prijema dokumentacije iz stava 17. ovog člana, vrši izbor direktora ustanove i donosi rešenje o njegovom imenovanju, o čemu ustanova obaveštava lica koja su se prijavila na konkurs.

    E, sad, nemam pojma da li postoji i fantomska lista.

  2. Nisam bas razumela sta se to zamera novoj dir? Koliko vidim jedini koji ometaju rad su zaposleni koji nece da rade, a ispastaju deca koja se koriste kao sredstvo za manipulisanje

  3. Чудо сте то видели, а нисте видели да пише да наставници ниједно дете нису вратили кући, да имају огромну подршку родитеља (то је ваљда довољно да се види и да нема манипулације децом), а најчудније ми је то што вам је пало на памет да је пре проблем у СВИМ наставницима, него у једној в.д. директорки.

  4. Anonimna, VD direktora se zamera što je bila učesnik u horizontalnom mobingovanju u ustanovi, vršila pritisak na učenike škole da lažno svedoče protiv drugih nastavnika, fotografisala školsku evidenciju i podatke o učenicima i potom ih javno objavljivala, ostavljala učenike same u učionici, zbog čega je došlo do povreda glave nekih od njih, za šta postoji lekarska dokumentacija… Želite li još, ili Vam je ovo dovoljno?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.