RASPARANA NEDELJA: Uplaši se mečka od silnih autobusa, i odbi saradnju!

RASPARANA NEDELJA: Uplaši se mečka od silnih autobusa, i odbi saradnju!

 

NA BOLJEM JE MESTU. Aleja zaslužnih građana je bogatija, a mi siromašniji za časnog čoveka koji se nikada nije obrukao. Odavno odlazak osobe koju nismo lično poznavali, nije ostavio tako jak utisak da nam je otišao član porodice.

NEPOPRAVLJIVI ROMANTIK. Sneg je mlako provejavao dok je on u đubretarcu, dečački gologlav, pubertetski ušeprtljano pokušavao da zakopča bar jedno dugme. I sve to tik do one koja je onomad njegov buket tako brzo i bezosećajno predala saradnici.

E pa, sad ga nije ni dobila, nezahvalnica jedna! Lako mu je bilo da se kurči dok su iza njega stajale dve karijatide srpske političke scene, dve platinaste plavuše u crnom, s crnim šeširima natučenim do nosa, ko jaje jajetu, ko mućak mućku. Za ostale detalje vidite s Deom i Sarapom. Piškili nisu ta dva dana.

PEČENI ZEC I PEČENA ĆURKA. Ko u ovome vidi simboliku, sram neka ga bude. Mora čovek nešto da jede. Da je u Zagreb poveo Babića, da mu se divi mentalno i fizički, samo bi malo vode popio. A on poveo Mikija Manojlovića! Molim? Ne, ne. Nije avion poveo, nego glumca.

IGRANKA. Rektor Univerziteta u Kragujevcu će možda biti smenjen u maju, reče ministar prosvete. Taman ima dva meseca da se prestroji, učlani gde treba, pa posle može i šurnjaja da mu doktorira, i pašenog. Nemaju ni fakultet završen? Pa šta, zli čoveče.

ŠTRIKANJE KROZ GUSTO GRANJE. Rađaj, ne odgađaj!, Dosta reči, nek zakmeči i Mama – neću sama, tata – hoću brata. Autori vam krivi? Nisu vam krivi mastermajndovi koji su sličnu kampanju videli u Danskoj, a zanemarili to što drugih sličnosti sa Danskom nemamo? Zamalo da ovi jeftini slogani budu i nagrađeni. Srećom, podiže se sirotinja raja…

ABRAKADABRA. Ima jedna kuća na Zlatiboru koja, kao u predstavi vrhunskih iluzionista, čas nestane, čas se pojavi. Molimo nadležne da to regulišu nosiocu liste naprednjaka na beogradskim izborima. Nema smisla. Pomisliće neko da smo zaboravili pljuvanje po Dudi Ivkoviću zbog nekih nelegalizovanih kvadrata. Uzgred, da je Jozef K imao nelegalizovanu kućerinu, Kafka ne bi imao o čemu da piše. Doktore, ne blamirajte se izjavama o književnim likovima.

EMOCIJA KARDIO. Bog Mamon je još jednom trljao ruke. Koju god ljubav da ste slavili, Valentinovu ili Trifunovu, važno je da ste pare trošili. Za neki dan će 8. mart – Dan parfimerija, posle će 1. maj – Dan roštiljanja.

SRETANJE NA SRETENJE. Sretoše se dva vožda, licem u lice, jedan u kamenu isklesan, drugi od ljubavi prema narodu sačinjen. Scenografija je bila oplemenjena hiljadama ljudi koje meštani Orašca i građani Aranđelovca u životu videli nisu. Lepo je bilo. Falio je NJKV, ali je zato Dodik bio tu. Malo je izostao i diplomatski kor, iako je naziv priredbe bio “Korak ka Evropi”. Naročito je upečatljiv bio stih “Jer jaram ropstva se sa vrata mora skinuti odmah”. Nije valjda taj kor pomislio da to ozbiljno mislimo? Pa, valjda su dosad ukapirali naš smisao za humor.

ZIMSKE ORAŠAČKE IGRE. Mestu centralne proslave Dana državnosti moglo se prići iz pravca Aranđelovca i Mladenovca (Markovca). Za babe, tetke i ostale strine, u bukvalnom i prenesenom značenju, organizovan je prevoz autobusima. Oni koje je policija ocenila kao sposobne, morali su da pešače. Tako je ekipa N1 pešačila po šest kilometara u oba smera. Aranđelovačka reprezentacija u zviždanju morala je da pešači iz drugog pravca. Pobednik je unapred bio poznat, tako da je ostalima bilo važno samo da učestvuju.

OLOVKA PIŠE SRCEM. Željko Mitrović je, iz samo njemu poznatih razloga, napisao “kolumnu”, kao poznati format za čitanje na televiziji. Potpuno je nebitno to što je umislio da ume da piše i da se razume u bilateralne odnose. Mnogo je važnije što se stalno peče na strahu da nije dovoljno učinio.

PRLE I TIHI. Dačić je diplomatski ispratio Nemca, bez ‘Miljacke’, bez ‘O sole mio’. Gabrijelu je poručio “Op, cvrc, geveznzajn”. A onda je s podjednakom hrabrošću uputio notu Barbadosu. Zatim je njemu stigla nota iz Burundija. Nota, po nota, pesmica! Dačiću više od toga ne treba! Još samo da nađe taj Burundi na karti…

HVALA PINKU. Mislili ste da u životu to nećete izgovoriti, a? Na pomolu je transfer godine – Žika Seljak prelazi na Pink! Cijena – prava sitnica. Da smo znali, otvorili bismo neki broj za SMS poruke, da pomognemo da do transfera dođe ranije.

新年快樂. Počela je Godina psa. Čestitamo je domaćim Kinezima. Želimo im onoliko sreće i uspeha, koliko su fiskalnih računa izdali. Zdravlja im želimo bezuslovno.

KLJUČIĆ SAM IZGUBIO, NE MOŽEŠ GA NAĆI. Ružić zaključio Jedinstveni birački spisak. Ako bude kao do sada, očekujemo po odborničku grupu pokojnika u Beogradu i nekoliko opština u Srbiji.

TVOJE LICE “MIRIŠE” POZNATO. Vreme je stalo u Srbiji još otkad. Ko ne veruje, nek pogleda predizborne plakate. Bar da su razdeljak pomerili. Posle će da kukaju zbog slabe izlaznosti, loših rezultata. Svi će im biti krivi. Samo će ego i vlastoljublje biti nevini.

OKUPACIJA U 26 SLIKA. Beograđani i građani opština u kojima se održavaju lokalni izbori 4. marta, dvorišta ograđuju bodljikavom žicom, kroz koju puštaju struju. Odvezuju kerove, ugrađuju špijunke, postavljaju zamke na ulazu u zgradu, podižu barikade. Neprijatelj je pred vratima. Stranački aktivisti kidišu i nadiru sa svih strana. Situacija je ozbiljna.

REM-TA-TA-TIRA! RTS prolazi kroz neviđeno prosvetljenje – em su premontirali onu mučnu epizodu Nemanjića, em su tražili od REM-a da zabrani naprednjački igrokaz sa sekretaricom gradonačelnika i revnosnim službenikom. I zamislite – REM pristao! Žali bože onolikih para i u jednom, i u drugom slučaju. E, sada Đilas traži od REM-a da povuče zabranu, i daje saglasnost da mu se lik (i delo) pojave u spotu SNS-a. Napeto ko u trileru! Nokte grizem, novi nokti rastu.

NA PAROVE RAZBROJ S’. Žene čine petinu ukupnog sastava sistema državne odbrane i bezbednosti Srbije. Nijedna nema čin generala. Samo tri sa činom pukovnika ispunjavaju uslove za generalski čin. Jer, on da brani, ona da rađa! Cvrc.

ČEKOVI, ONDULACIJA, RAK. Ministar Lončar, na Pinku poznat kao doc.dr, poručio je da ako možemo strpljivo da čekamo u banci ili kod frizera, možemo da pokažemo malo strpljenja i dok čekamo po bolnicama. Poručila bih i ja njemu nešto, ali mi ne priliči.

ŠTRIKAM TI PRIČU. Pre oko 200 godina beogradski vezir je imao muški harem. Seksualni radnici su imali ime – đojleni ili adžuvani. Da li im je uplaćivana penzija – ne zna se. Međutim, zna se da su primali platu od države Srbije. Evnusi su finansirani kroz druge budžetske stavke. Ko traži analogiju sa savremenim srpskim društvom, sram da ga bude!

UMALO DA ZABORAVIM. Snajka NJKV-a treba da se porodi, samo što nije! Jeste, ona što se udala u oktobru. Jeste, sada je februar. Ne, nije prošlo devet meseci. Znam, bitno vam je taman koliko i pad bitkoina.

MUSTRA BEČKA. Vulin i Stefanović, naravno, sa svim najavama smaka sveta, srpskog, u Zagrebu. Nisu baš bila “neka lica, na nekim lokacijama, povezana sa nekim radnjama”, ali je budalesanje bilo na očekivano visokom nivou. Majke mi. Piše u Informeru.

PLETIONIK. Nebojša Glogovac. Kulturni centar Pančevo ubuduće će nositi njegovo ime.

 

23 Responses so far.

  1. Sjajni ste i divim se Vašem oštrom umu, zapažanjima i pisanjima! Uživam u svakoj objavi!

  2. Ajd da ne npominjem onog…drscimeditd…ali ovo ti je studija slučaja, neponovljiva, samo u dve reči:
    Željko Mitrović je, iz samo njemu poznatih razloga, napisao “kolumnu”, kao poznati format za čitanje na televiziji. Potpuno je nebitno to što je umislio da ume da piše i da se razume u bilateralne odnose. Mnogo je važnije što se stalno peče na strahu da nije dovoljno učinio.

  3. Iskreno, mene si “kupila” i biću tvoj verni nedeljni čitalac, ako se projekat nastavi.

  4. Мотам опарано предиво и радујем се следећем опараном. Сјајно!!!

  5. Mislio sam da ovo pročitam pred spavanje, ali kad pročitah, ispade da je pred nespavanje. “Među javom i međ’ snom” – nastavi neumorno pletisanko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.