Kad poraze školu, sve su nas porazili, i sve su vas porazili

Kad poraze školu, sve su nas porazili, i sve su vas porazili

 

 

Vlast nas svakodnevno podseća na to da živimo u moralnoj kaljuzi, u talogu najprimitivnije pohlepe, u potpuno nedemokratskom društvu u kome ne postoje opšti interesi, javno dobro, kolektivno blagostanje, već je čitava zemlja prćija jedne stranke, a sve što u njoj postoji – partijski plen.

Zar su im malo komunalna preduzeća, javna preduzeća za puteve i izgradnju, sportski centri i ostala javna preduzeća i ustanove koje su pretvorili u perionice para?! Zar im je malo što u obrazovanju donose idiotske zakone kojima uporno upropašćavaju i ono malo vrednosti koju se trudimo da u školi sačuvamo? Zapelo im je da i svaku školu ponaosob upropaste, unazade, obesmisle!

 

Poslednji primer u nizu je mladenovačka OŠ “Momčilo Živojinović”, na čijem čelu je već jedanaest godina direktorka Vesna Vlajić. Džabe uspesi škole, džabe nagrade i priznanja, džabe rukovođenje kolektivom koji funkcioniše kao sat, povećanje broja učenika, opremanje škole, učestvovanje u brojnim projektima, domaćim i međunarodnim. Sve to na jedan tas, a politička nepodobnost na drugi, i uspeh i kvalitet nemaju baš nikakve šanse.  Direktor škole pre svega treba da bude “na liniji”, da ljubi skute lokalnim političarima, da zapošljava i otpušta po partijskoj direktivi. Koga je još briga za kvalitet rada, nastave, priznanja. U stanju su da upropaste sve, samo da bi im bilo po volji!

 

Vesna Vlajić je podržana od strane celog kolektiva. Protestovali su zbog nje, bili uz nju sve vreme, verovali joj i imali jake argumente za to. Političkim miševima je sve to bilo nevažno, jer je kvalitetan rad kategorija koju ne poznaju ni na fenomenološkom nivou. Zato su u najboljem maniru polupismenih bitangi koje su napokon, nesrećnim sticajem okolnosti dočekali svojih pet minuta, na Vesnu vršili pritisak danima i jasno joj stavili do znanja da škola neće normalno funkcionisati ako ona ostane na njenom čelu. Kad nisu pomogle brojne inspekcije koje nisu mogle da utvrde nikakve nepravilnosti u radu, prešlo se na jasno ucenjivanje.

Da ne bi i školu i sebe dovela u nepovoljan položaj, a nakon 28 godina rada smešio joj se otkaz, Vesna je dala ostavku.

Nepismeni kupci diploma su pobedili. Taj novi, u novijoj istoriji Srbije neviđeni koncept neznalica na vlasti, odneo je još jednu pobedu.

Koga su pobedili?

Vesnu sigurno ne.
Njoj ostaje veliko poštovanje od strane celog kolektiva, stručne javnosti, đaka i njihovih roditelja.

Pobedili su sve nas.
Naterali su ženu bez mrlje u karijeri da sačuva školu i radno mesto ostavkom, a najavljenim kadrovskim rešenjem najavili i sunovrat jedne sjajne obrazovne ustanove. Škola je u ogromnoj meri onakva kakav joj je direktor, i to znaju svi koji imaju veze sa obrazovanjem – i nastavnici, i đaci i roditelji. A u tu školu idu nečija deca, dok će sutra doći na red i škola u koju idu vaša deca. I škole će nam sve više ličiti na njihovu ideju o obrazovanju – znanje je nebitno, ionako ćemo kupiti diplome. Nisam sigurna da svi imaju svest o tome kakve će dalekosežne posledice ovakvog nemara i bahatosti biti. Jedno je ako radovi na putu, fontani, zgradi traju godinu dana umesto dva meseca. Drugo je kad ti neko sistematično uništava školstvo.

 

Odavno mi nije bilo ovoliko krivo što sam prosvetni radnik sa svešću o javnoj reči i odgovornošću koja uz to ide. Da nije tako, ovaj bi se tekst sastojao od niza najsočnijih psovki koje znam, a znam ih.

Ovako, reći ću samo – BITANGE BEZREPE, GDE ĆETE OD SRAMA KAD SVE OVO PROĐE, A PROĆI ĆE!

11 Responses so far.

 1. Boba kao glas razuma koji malo ko ćuje.Neznaju onu za stid i sram , obraza nemaju da imaju ne bi se ponašali ovako kako seponašaju. Svakodnevno razmišljam gde grešim i šta to samnom nije u redu da se ne uklapam u današnje društvo.Odavno je jasno da je oduvek bilo i biće partijskog zapošljavanja , imenovanja direktora, savetnika , načelnika itd. Ni kao čistačica ili domar u školi ne možeš da se zaposliš ako nisi partijski podoban a kamoli da nađeš zaposlenje u nekom bolje plaćenom zanimanju jer ovi rade za zagarantovani minimalac.
  Žalosno za kolektiv ,školu , decu , roditelje i sam grad Mladenovac što je uspešan direktor uspešne Škole morao da da ostavku zbog stranačke nepodobnosti.

 2. Žalosno. Ali sami smo krivi. Nikad ujedinjeni…. Šta će nam toliko sindikata (samo prosvetarskih)? Narod nikako da shvati – dok se ne ujedinimo protiv ovih glupana na vlasti, neće nam biti bolje…. Ali kad to shvatimo, već će biti kasno…..svi će već otići iz Srbije.

  • Takvu jednu hajku, do smene sposobne direktorke, u skoli u kojoj je do tad radila sprovodila je predsednica SOS. Kakvu onda zastitu da ocekujemo od sindikata? I sama predsednica je postavljena po sns liniji, preko muza.

  • Probudimo se,počnite od sebe,kolektiva! Roditelji,zar hoćete decu ovce sa poklonjenim ocenama,diplomama tvrdog papira sa kojim se ne može ni d..e obrisati?! Čega se plašiti,može li gore?

 3. Strasno sta se desava a jos strasnije sto mi svi samo citamo i pisemo komentare.Zar smo toliko nemocni?

  • nismo nemoćni nego glupi bar ovi koji ostaju i vezuju se za srbiju.tome vi profesori mnogo kumujete jer vam iz skola izlaze nepismeni pa kupe diplomu zatim se učlane u stranku pa otimaj koliko ko uspe.onih malo koje nešto naucite jer su sami po sebi vredni odmah pobegnu čak više ne čekaju da ovde idu na fax nego odma tutanj gde god da mogu

 4. U svom poletu optuzbi i gneva, pametno bi bilo za nekoga ko je tako ucen da ne nasrce na svaku zamku i laz ovog sistema i pljuje ljude i podrzava stvari koje su ne proverene. Odgovornost za mene znaci, da treba pre iznosenja gnevnog misljenja o bilo kojoj temi, prvo se podrobno informisati o tome sta podrzavate, ili po cemu gnevno pljujete

  • На замку се не насрће, а да овај систем безочно лаже – слажем се.
   Ја се пре сваког текста озбиљно информишем.

 5. U jednom ranijem komentaru sam rekao da ova hokštaplerska kamarila, i bitange na vlasti zaslužuju svaku psovku i uvredu. Tada mi, možda, niste dali za pravo, ali se sada razumemo odlično.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.