Klotfrket u doba korone – nedelja druga

Klotfrket u doba korone – nedelja druga

Prva nedelja je spakovana u fioku “bila, ne ponovila se”. Evo, opet ću napisati – to što Ministarstvo nije ostavilo prvu nedelju za planiranje i organizaciju, bilo je čisto iživljavanje nad svima nama. To što još uvek nisu sastavili jasan protokol koji bi obuhvatao najvažnije aspekte situacije u kojoj smo, i kao jedan zgodan pedeefčić prosledili svim nastavnicima, već nam umesto toga svakog dana šalju hitne imejlove, predstavlja nastavak tog iživljavanja i dodatni pokazatelj neorganizovanosti Ministarstva.

Prva nedelja nam je zavisila od Ministarstva.
Druga je, već, zavisila od nas samih.

Nisam stručnjak za nastavu na daljinu u vanrednom stanju, ali mogu sa vama da podelim lično iskustvo, pa možda nekome pomogne.

VELIKI BELI PAPIR

Shvatila sam da su mi dani haotični, i da stalno trčim sama za sobom. Svuda neki papirići kao podsetnici šta danas, šta sutra, u koliko sati, koja učionica. Bilo je jasno da tako može nekoliko dana. Posle nekoliko takvih nedelja, ne bih bila dobra ni sebi, ni drugima. Znači – menjaj!

Uzela sam veliki papir i podelila ga na sedam dana u nedelji. Prvo sam svratila do subote, i napisala sebi “Ne otvaraš laptop, isključuješ notifikacije na Viberu, radiš šta voliš”. Mislim da je mnogo važno da sebi odvojite bar jedan takav dan. Nema imejlova, nema otvaranja poruka, nema razmišljanja o poslu, nema odgovaranja učenicima. Ne zanima vas!

Dalje, predajem drugom, trećem i četvrtom razredu. Kod maturanata po rasporedu imam časove utorkom i četvrtkom. U te dane sam upisala “Maturanti”. U svim razredima imam po dva odeljenja, s tim da u po jednom u svakom razredu imam dva predmeta – Engleski jezik i Poslovni engleski jezik. Tako su i odvojeni po učionicama.

Ideju da ulazim u učionice po satnici školskog zvona i po rasporedu časova, odbacila sam još prve nedelje. Mislim da se onlajn nastava ne odvija tako, i da je pogrešno ovu nastavu shvatiti kao “sve isto kao u učionici, samo što je učionica virtuelna”. Ništa nije isto.

I onda sam odlučila da probam ovako:


Ponedeljak
Uđem prepodne u sve učionice drugog i trećeg razreda, postavim nastavni materijal i zadatke (odvojene po nivoima znanja), sa jasnim instrukcijama. Učenici su prethodno obavešteni da treba da svrate do učionica oko podneva, i lajkom potvrde da su videli i preuzeli materijal, i da su upoznati sa zadacima.

Utorak
Uđem u učionice četvrtog razreda i uradim isto kao u ponedeljak. Posebnu pažnju moram da posvetim odeljenju koje će imati deo maturskog ispita iz Poslovnog engleskog jezika, tako da sa njima radim i pripremu za maturski ispit. Razlika u odnosu na ponedeljak je što maturantima materijal postavljam popodne, pa svrate do učionica posle 16 časova.

Sreda
Sreda je dan za unošenje zapažanja u esDnevnik. Beležim aktivnosti tipa uredno praćenje nastave, izrada zadataka, uspeh na mini kvizovima i slično. Tada na brzinu uđem u sve učionice, i odgovorim na pitanja koja su u međuvremenu stigla, ako ih ima, a uvek bude poneko.

Četvrtak
Opet sam sa maturantima. Ovoga puta imamo ugovorena tri sata u toku kojih se okupljamo u učionicama, komentarišemo urađeno, pojašnjavamo nejasno i obavezno se pitamo za zdravlje. Ne zadajem im nikakav domaći zadatak do sledećeg utorka.

Petak
U petak provodim po dva sata sa drugim i trećim razredom. Termine su odabrali sami, u skladu sa tim kada njima odgovora. Ta dva sata se po potrebi razvuku i na dva i po, ali posle dva i po se zahvalim na pažnji i izađem iz učionica. Tog dana komentarišemo ono što su od ponedeljka uradili. Do početka časa treba da fotografišu urađene zadatke i pošalju mi ih ili u komentarima, ili u poruci (njihov izbor). Pojašnjavam ono što je nejasno, osvrnem se na najčešće greške i to još jednom objasnim. Na početku odvojimo nekoliko minuta za ćaskanje. Pitam ih kako su, kako provode vreme, da li im je teško što ne mogu da izlaze i da se druže. Pitaju i oni mene. Odgovaram im iskreno. Znaju da sam tužna što mi ćerka nije u zemlji, znaju da brinem zbog majke, znaju da mi se poremetio san. Onda mi napišu da su i oni izgubili osećaj za vreme, dan i noć, i sl. Možda će se nekome ovo učiniti kao suvišna i preterana prisnost, ali ne možete tražiti iskrenost, a da je ne pružite. Imamo meru u tim razgovorima i zaista mislim da im mnogo znače.
Ukoliko u petak imaju neki mini kviz, najavljen im je u ponedeljak i naglašeno je na šta da obrate pažnju tokom učenja. Kvizove, odnosno blic testove, mogu raditi samo do završetka tih časova u petak. Tako sam podesila, i to poštuju.

Ne zadajem nikakve domaće zadatke za vikend. Vikendi su njihovi.
U petak uveče popunjavam onu poslednju kolonu u nedeljnim operativnim planovima.

Subota
Moj dan. Nema škole.

Nedelja
Osim što pišem blog, u nedelju pripremam nastavni materijal koji ću postaviti u ponedeljak i pišem čuvene nedeljne operativne planove.

PRIPREMA NASTAVNOG MATERIJALA

Ne mislim da je dovoljno da učenicima napišem “pročitajte lekciju na toj i toj strani i uradite te i te zadatke ispod lekcije”. Ni u pravoj učionici ne radim tako. Zato koristim nedelju popodne i ponedeljak ujutru za pripremu materijala za drugi i treći razred, a utorak prepodne za četvrti razred.

Snimam lekcije preko diktafona na laptopu, gde treba nešto pojašnjavati koristim Free Cam, pa snimam ekran i glas. Prevelike fajlove delim na platformama za deljenje ogromnih fajlova, za koje ne treba da otvaraju naloge i skidaju aplikacije. Za gramatičke sadržaje koristim tekstove sa ovog bloga (sekcija Lagano kroz engleski). Sada se baš isplatilo što sam te tekstove pisala na srpskom, veoma postupno i jasno. Biram razne klipove sa YouTuba, ukoliko su u funkciji gradiva. Postavljam materijale u Pdf-u koje sam ranije pravila, ili ih pravim sada, namenski. Naravno, koristimo i tekstove i zadatke iz udžbenika.

Gledam da imam mere i u obimu nastavnog materijala i u zadacima koje im postavljam. Imam svest o tome da radim u srednjoj stručnoj školi, i da su đacima najvažniji stručni predmeti. Ostavljam im dovoljno vremena da zadatke rade onda kada njima odgovara. Gledam da sve što radimo može lako da se radi na telefonu.

Imam razumevanja ukoliko mi se neko javi i kaže da trenutno ima problem.
Ne odmažem.

Eto! Sa ovakvom organizacijom ova nedelja mi je prošla lagano. Mislim da će svaka naredna biti sve lakša. Organizacija je ključna. Upoznatost učenika sa terminima je ključna. Nedostupnost nakon dogovorenih termina možda nije ključna, ali je veoma važna zbog našeg zdravlja, i zbog navikavanja đaka na odgovornost i upravljanje vremenom.

MINISTARSTVO

Ministarstvo radi svoj posao, a ja svoj. Prve nedelje sam čitala sve njihove hitne imejlove, a svi su bili hitni. Druge nedelje ih ne čitam. Po reakcijama i komentarima kolega vidim o čemu se radi. Svakako radim najbolje što umem i ne zabušavam. Šta god da Ministarstvo pošalje, verovatno ću raditi kao i do sada.

Znate, jako je važno pomiriti njihove zahteve i zahteve zdravog razuma.
Eto, na primer, za onu nedelju kada je đaci trebalo da budu na Uskršnjem raspustu, zaključili su da to ne treba ni đacima ni nama. Pa su preporučili da im tim danima dajemo primerene sadržaje. Nisam luda da ne poslušam Ministarstvo. Moj zadatak za tu nedelju biće, kao i obično, usklađen sa nivoima znanja. Napredni nivo će dobiti zadatak da samostalnim istraživačkim radom dođe do odgovora na pitanje kako se na engleskom kaže uskršnje jaje. Osnovni i srednji nivo biće u prilici da odrede da li je tačna ili netačna tvrdnja da se uskršnje jaje kaže Easter egg.

Kažem vam, sve je u meri!

STAY POSITIVE, BE NEGATIVE!

8 Responses so far.

 1. Draga koleginice,
  Divan tekst kao i uvek. Hvala Vam puno što ste podelili ovo sa nama.
  Ja mogu sa Vama da podelim da nalazim da je Zoom jako korisna aplikacija i za časove ‘uživo’ tj. za viđanje onlajn sa učenicima, ali i za snimanje predavanja o nekim bitnim temama uz korišćenje i deljenje table (npr. ja sam im ovih dana napravila predavanje o wish rečenicama, onako kako bih im to ispredavala i u učionici na tabli), i što je najvažnije, uopšte nije komplikovana za korišćenje. Ako Vas zanima nešto više u vezi sa ovim, slobodno me kontaktirajte.
  Puno zdravlja i sreće, i sve najbolje 😉

  • Хвала. На Едмоду сам од почетка. Не могу сада да мењам.

  • Moje dete je u privatnoj racunarskoj gimnaziji.Koriste Zoom,i vidim da su utisci njegovi i njegovih profesora pozitivni.Profesora vide,konstantna interakcija,bas lepo napreduju.I ono sto je bitno da su svi drugaci u istom terminu sa jednim profesorom.Bas smo svi zadovoljni……

 2. Kao i uvek kažete tj. napišete ono što mislim. Takođe sam se druge nedelje na sličan način organizovala. Učenike sam rasporedila od ponedeljka do petka po razredima. Mogu da mi šalju i pišu kad im odgovara a ja ću njima određenog dana u određeno vreme. Imam učenike od 5-8 razreda. Dodatni a ujedno i najvažniji posao su mi 2 vrlo aktivna sina od 9 god. učenici trećeg raz. E tu se vreme oko njih vrti. Rad pa domaći pa dodatne aktivnosti i pametnog i zabave. Plus kuća spremanje hrane itd. Roditelji koji ne izlaze su svaki treći dan. Padam u 9 uveče i ne ide dalje. Momci jedu stalno. Suprug pomaže ali i radi. Umorna sam ali biće bolje. A raspust ćemo imati sigurno. Pozdravljam Vas puno i hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.