Ministre, ne smete baš ovoliko da ne znate

Ministre, ne smete baš ovoliko da ne znate

U dnevnom listu Blic juče je objavljeno kako to ministar vidi nastavu u srednjim školama od septembra, a u svetlu epidemioloških uslova koji su i dalje nepovoljni. Naravno, i ovde su razni modeli u pitanju, ali je, nažalost, u pitanju i neobično i nedopustivo neznanje ministra.

Krenuću redom.

“Mnogo manje problema sa organizacijom nastave od 1. septembra, Ministarstvo prosvete imaće sa srednjoškolcima, nego sa osnovcima. I to iz nekoliko razloga.

Prvo radi se o manjim grupama, odnosno o manjem broju đaka nego što ih ima u osmoletkama, a s obzirom na njihov uzrast oni nemaju problema da ostaju sami kod kuće što nije slučaj sa decom od prvog do četvrtog razreda osnovne.”

Odakle vam ideja da se u srednjim školama radi o manjim grupama?
Svako odeljenje kojem predajem ima okruglo 30 đaka. Kako zaključujete da je u srednjim školama značajno manje đaka nego u osnovnim, ako je pad nataliteta i dalje prisutan, a procenat svršenih osnovaca koji upisuju srednju školu izuzetno visok?

“Kod dualnih i srednjih stručnih škola teoretski deo će biti u samim obrazovnim ustanovama, a praktični po kompanijama. Tako ćemo imati situaciju da dok je deo razreda na nastavi, drugi će biti na vežbama izvan škole.”

Kako smete da ne znate da se praktični deo nastave u mnogim stručnim srednjim školama svodi na par nedelja godišnje? U dualnom sistemu su pojedini, najčešće trogodišnji obrazovni profili. Koliko ih je procentualno u ukupnom broju odeljenja i đaka u Srbiji?
Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima blizu 250 000 srednjoškolaca, a svega oko 6000 je obuhvaćeno dualnim obrazovanjem. Razumem da ste na njega naročito ponosni, i da vam je bilo tema mnogih hvalisavih konferencija za novinare, ali ne bi bilo loše da naučite da odvajate bitno od nebitnog kada je statistika u pitanju, i da ne stavljate u prvi plan ono što se odnosi na zanemarljivo mali broj đaka.

“Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dve smene – kaže ministar prosvete.

Kako će to u praksi izgledati?

– To praktično znači podelu pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i ćetvrti su uključeni u nastavu onlajn i preko platformi sa profesorima. Potom se smenjuju. Vežbe i ispitivanja su, međutim, svima u školi. Time svi dobijaju kontinuitet u radu. Nikome neće biti uskraćena ni nastava, niti propitivanje – objašnjava Šarčević.”

I opet o školama sa manjim odeljenjima, koja su na nivou statističke greške.
Šta će nastavnici koji predaju svim razredima (oni sa najmanjim nedeljnim fondom)? Oni će svakog dana imati i učionicu i onlajn nastavu? Jer, to je dobro za kvalitet nastave?

Još dva pitanja su izuzetno zanimljiva.

Sada ste se setili da date autonomiju školama?
Da se škole i roditelji dogovore.
Pošto je sasvim jasno da su škole idealna mesta za širenje virusa, a sada već znamo da ne zaobilazi ni decu, ni mlade, sasvim je izvesno da će nastava u školama dovesti do rasplamsavanja epidemije. Đaci neće pokazivati simptome, ali će zaraziti nastavnike, roditelje, njihove roditelje, i škole će se svakako zatvoriti, samo sa mnogo većim brojem zaraženih. I onda neće biti odgovorni ni Ministarstvo, ni Krizni štab, već škole i roditelji. Pa baš ste se lepo toga setili.

Druga stvar je putovanje srednjoškolaca do škole.
Dok osnovci po pravilu upisuju školu najbližu adresi stanovanja, srednjoškolci po pravilu koriste prevozna sredstva do škole – gradski i međugradski prevoz. Ukoliko naivno poverujemo da će u svakom trenutku poštovati epidemiološke mere, biće im potrebna jedna maska za prevoz do škole, bar dve za boravak u školi, i jedna za povratak iz škole. To, ukoliko poštujemo uputstva da se maska baca kad se jednom skine (po izlasku iz autobusa, na primer), i da se u zatvorenom prostoru menja posle dva-tri sata. Sve to puta broj nastavnih dana u školama, što bi po vašoj zamisli bilo bar deset u mesecu, odnosno najmanje 40 maski samo za potrebe školovanja po vašem modelu. Još ako je u porodici dvoje-troje školske dece, eto radosti za roditelje koji će na svu muku imati i taj rashod u porodici.

I na kraju, koliko novih radnika planirate da zaposlite u osnovnim i srednjim školama, za potrebe praćenja poštovanja epidemioloških mera?
Jasno vam je da je odmor između časova potreban i nastavnicima, a ne samo učenicima? Jasno vam je da nastavnik ne može da prati đake u đačke toalete? Jasno vam je da meni nije mesto u muškom đačkom toaletu u srednjoj školi? Jasno vam je da ne mogu u isto vreme biti u toaletu, hodniku, učionici, ispred i iza škole, i da nema načina da nastavnici u smeni podele ta zaduženja i pokriju aktivnosti svih đaka?

I uopšte, šta je vama jasno kada je u pitanju nastava na terenu?


10 Responses so far.

  1. Sve je tačno. Dodala bih samo problem organizacije rada gomile nastavnika koja radi u više škola.

    • Управо о томе сам ја размишљала, јер мене тај део погађа. Радим у сеоској школи и путујем у четири села, а покривам све од првог до седмог разреда. Уколико се уведу смене од осам до осам увече, ја кућу нећу виђати. А ноћу покривам онлајн наставу? Тако раде још три моје колегинице. Наша школа има три осмогодишње и осам подручних четворогодишњих школа. То треба додати на списак чињеница које министар не зна.

      • Isto. U tri grada, četiri škole.
        Doduše, postoji upražnjeno rafo mesto, već su nekoga primili, a ja da raznosim virus autobusom od škole do škole. Lovely!

    • Ту је организација проблем и у редовним околностима. Норме и даље уситњене.

  2. Nema pojma ni autor teksta vise od ministra..najbolje bi bilo da saceka da nestanu svi oblici zivota u vazduhu..vodi..zemlji pa da mirno izidje na ulicu ne plaseci se senke svoje maske

    • Извини, храбри волонтеру у Ковид амбуланти, нисам те препознала.

  3. Odličan tekst kao i uvek. Mene buni i ako neko shvata voleo bih da neko objasni, kako funkcioniše ta podela odeljenja na grupe? Ako ne sme da bude više od 15 đaka po učionici, to znači da profesor npr. engleskog sa 2 časa nedeljno treba da svakoj grupi predaje po 2 časa, što je 4 ukupno. Da li to znači da će se duplirati broj profesora ili će oni ići pola časa kod jedne grupe pola časa kod druge grupe?

  4. Naravno nije ni pomenuo da je skoro 50% srednjoskolaca beogradskih u domovima ucenika. Da li ce ta deca te nedelje kad ne idu u skolu ici svojim kucama? Ili ostajati u domovima, koji su, ako se prisetimo studenjaka, sjajni za sirenje infekcija. Taman da sednu u autobus (jos jedan trosak za roditelje) i svake druge nedelje idu kuci i prosire infekciju po celoj Srbiji.
    Sjajan tekst koleginice.
    PS
    Nije do Ministra, do nas je. Postali smo nevidljivi sloj drustva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.