Ministarstvo, srećna ti Nova!

Ministarstvo, srećna ti Nova!

Ju, ju, ju! Grdna ja! Svima sam nešto poželela za Novu godinu, a Ministarstvo sam skroz zaboravila!

Dobro, de, ne volimo se. Mislim, vi i mi. To je jasno. Ali to nije razlog da vam ne čestitam Novu godinu.
Spremila sam vam nekoliko željica, realnih, ostvarivih.


Budite zdravi i srećni, svi vi koji tamo radite. Nije u redu bilo kome to ne poželeti. A i računam, ako ozdravite i ako vam se posreći, možda ćete s malo manje žara kidisati na nas. Zdrav i srećan čovek je obično dobronameran, sklon dogovoru, ima više razumevanja za nepravdu i one kojima je nepravda učinjena.

Nek vam se ukinu službena putovanja u inostranstvo. Kad god neko od vas ode u inostranstvo, vi dobijete dnevnice, a mi novi radni zadatak – da nam obrazovanje bude baš ko u tom inostranstvu. Aman, više! Nek vas šalju turistički, o trošku države. Manja je šteta.


Od malo ličnijih želja, pomenula bih samo nekoliko osoba poimence, one koje su mi naročito srcu drage:


– Kostiću želim da se penzioniše. Ako treba ja ću mu kupiti na poklon pribor za pecanje. Kad bi samo znao kako gledanje u vodu smiruje, sutra bi otišao! A red je i da pod stare dane nauči da somovi žive u reci. Razboleće se od tolike mržnje prema prosvetnim radnicima. Kad već ne može zakonom da nas ukine, onda neka bar ode u penziju dok je još zdrav. Mislim, kol’ko – tol’ko zdrav.


– Šuvakovu želim da postane Regan kad poraste, a kako je počeo da raste, pre će regal da postane. Ako ne uspe u pokušaju da postane Regan, ne gine mu da postane Kostić. Ispunjava sve uslove, a brkove će već nekako da pusti. I neka se ne kači više sa Jasnom. Gde će na stenu bez opreme?


-Pravnicima u Ministarstvu želim da nauče onu šaku jada zakona koji se bave obrazovanjem, i usaglase već jednom sve protivurečnosti između raznih zakona, uredbi, preporuka… Ako im je to prenaporno, onda neka ispijaju kafe i tračare.


– Eksternim komisijama želim gumi-defekt kad god krenu u vrednovanje (što bi reko kolega Đukanović – u SVRŠ, odnosno spoljašnje vrednovanje rada škole). Nek im pukne guma, pa rezervni točak, a najbliža tri vulkanizera nek su negde u kafani u to vreme. Naravno, niko da ne bude povređen, ali bi mogla da lije kiša ko iz kabla, na primer.


– Zavodima želim da malo odmore. Neka ništa ne rade jedno 3-4 godine. Mnogo su umorni. I povećajte im plate da lakše ne rade.


– Ministru želim da se vrati pisanju bloga, onog što ga je pisao jer ga niko ne sluša. Neka mu se vrati ta realnost u sagledavanju sopstvene pozicije. Želim mu i da bar jednom doživi to fantastično iskustvo kada hrabro ustaneš i kažeš šta misliš, bez obzira na posledice. Kad bi samo znao koliko je to dobar osećaj, sutra bi rekao Vučiću “Šefe, oladi malo!”, ili onom iz panduracije “Izvini, ali Ministarstvo stvarno mora da oformi jednu nezavisnu komisiju”, ili Vujoviću “Sram te bilo, poltrončino belosvetska!” Dobro, ne mora baš tim rečima, a i ne liči mi na nekoga koga žar borbe toliko može da ponese. 


Inače, svima želim da vam Deda Mraz padne pravo na glavu i objavi da stupa u štrajk, jer ga je sramota što nema paketiće za našu decu. Sram vas bre bilo! Zar i Deda Mraz zbog vas da bude ucveljen?!

One Response so far.

  1. Danas je u podne (31.12.2014.) prosledjen mejl svim direktorima skola da posle Nove godine skolskim upravama dostave RL1 sate u kojima se onima koji su strajkovali 22. decembra, umanjuje zarada za taj jedan dan. Trezor nece isplacivati drugi deo zarade, bez overenog spiska od strane nadlezne skolske uprave. Divna novogodisnja cestitka svim strajkacima. Licno potpisao ministar.

    Srecna Nova godina, koleginice draga … citamo se. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.