Ministre, ako ste se vratili iz lova…

Ministre, ako ste se vratili iz lova…

Dok se ministar bavi sprečavanjem prepisivanja, zaboravlja na to da su baš propisi resornog ministarstva odgovorni za učenički stav ka hvatanju krivina. Ministar je napokon prestao da priča o uniformama.
Obukao je lovačko odelo i otišao u lov na veštice.
Da li će ih posle potapati u vodu ili paliti na lomači – videćemo.
Iskustvo nam govori da se neće desiti ama baš ništa, osim novinskih naslova.

Dok se ministar bavi sprečavanjem prepisivanja, zaboravlja na to da su baš propisi resornog ministarstva odgovorni za učenički stav ka hvatanju krivina. Opet ste propustili da u pravilnicima o ocenjivanju jasno naglasite da razlog popravljanja ocene na odeljenjskom veću NE SME biti opšti uspeh. Izbacivanje kategorije “opšti uspeh”, kao potpuno nepotrebne dok postoji prosečna ocena, bilo bi već preterano revolucionarno.

I dalje se tetoše najlošiji učenici, dok se najboljima sistem bavi na nivou pojedinačnog entuzijazma nastavnika. I dalje je spisak učeničkih prava pet puta duži od spiska obaveza. I dalje mnogo toga može, a ne mora. Štite se nasilnici, a ne žrtve; neradnici, a ne marljivi đaci. Akademska čestitost već godinama ne može da dođe na dnevni red Skupštine. Prepisuju ministri, a neće đaci?!

Na svakom koraku država poručuje đacima da je znanje nevažno, uspeh još manje. Najbolji nam i dalje odlaze jer ovde nemaju šta da traže. Ministar bi, na sve to, da đaci ozbiljno shvate obrazovanje i pošten rad. Pa kako? Ministarstvo nije u stanju da isprati realizaciju tako jednostavne odluke kao što je ona da se završetak osnovne škole ne slavi po kafanama, a hoće da se bavi ozbiljnim pitanjima čestitosti! Već godinama ne uspevate da organizujete polaganje za licencu direktora, a treba da vas shvatimo ozbiljno.

I dalje se okoštale strukture Ministarstva zgražavaju nad funkcionalnom nepismenošću đaka, a nikako da se dosete da ne valja nastavni plan i program. Nikako da se dosete da umesto nevladinih organizacija pozovu kolege iz učionica i ponude njima honorar da naprave školu valjanom.

Što je najgore, ne da se ne štedi, nego se pare rasipaju, ali ne tamo gde treba, nego tamo gde se naredi.

Umesto lovom na veštice, bolje bi vam bilo da se potrudite oko osnivanja nastavničkih fakulteta i motivacijom najboljih da baš njih upišu. Ovako, stvarno ne znam čemu se nadate. Nakon što su opštinske kancelarije prenatrpali kao vozove u Bangladešu, sada stranke namiruju zaslužne članove radnim mestima po školama i školskim odborima, a vi biste da škole valjaju.

Marice vam voze testove u škole! Testovi pod policijskom pratnjom?!

Sve su pogrešne odluke vaše, a sva krivica i odgovornost naša. Ne biva.

Zato, kad se vratite iz lova, sa trofejima ili bez njih, pređite malo i na obrazovanje, ali onako – ozbiljno. Urušeno je i haotično. Ne zna se red. Ne valja.

P.S. Primetite da platu nisam ni pomenula. Ne valja obrazovanje u Srbiji.

5 Responses so far.

  1. Upravo tako! Dete mi unisti stres kao i celu porodicu. Sve zbog sistema, a oni koji treba da se ozbiljno pozabave njim idu u lov na vestice! Kako jedan petnaestogodisnjak vidi i dozivljava celu situaciju sa maricama, lovom i svim nebuloznim izrecenim i prezentovanim? Ziv nije da l ce uspeti da upise gimnaziju. Motiv? Zeli najbolju skolu. Ziva nisam kako ce podneti ako ne uspe, a jos gore ako uspe…pa kad vidi kako je tamo i kad mu se sruse snovi o "najboljoj skoli". Formiranje "seoskih" odeljenja (deca sa sela), struktura kadra, odnos pruzenog i zahtevanog od strane nastavnika djaku?! Iznude, reketiranja, u skoli kao nisu znali, prebijanje…prica se da se jedna mlada profesorka i pored upozorenja javno zabavlja sa ucenikom u jednoj drugoj srednjoj. Pa sta da kazem vise kad su morali da spuste odeljenje sa sprata osnovne skole jer je nastavnica etiketirala ucenika da je dusevni bolesnik pred svom decom a on jadnicak hteo da skoci kroz prozor zbog toga!Pa zar se to tako radi cak i da jeste? Majka cerki ostavlja posao a sestra bratu. Umesto lova na vestice, molila bih ministra da pogleda statistiku. Sve se vidi. Ako ucenik koji ima 5 iz matematike u sva tri razreda koja se boduju za upis srednje skole, a na zavrsnom testu ima 2 ili 3 boda iz matematike, pametnom dosta! Za pocetak, ocistiti sopstvene redove i dati najboljima da nam uce i vaspitavaju decu. I odakle nekom pravo da pravi test na kome se "misli" ako je kroz skolovanje trazio suvu interpretaciju?! E moj ministre, verovah u tebe, ali nista nisi bolji od prethodnika. Stavise! Jadna nasa deca pored vas takvih, a mi svi roditelji kao i savesni prosvetni radnici. Gubimo bitku pred nemoralom, nepravdom i neznanjem. Izvinite na greskama. Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.