Brojive i nebrojive imenice (Countable and uncountable nouns)

Brojive i nebrojive imenice (Countable and uncountable nouns)

Podela na brojive i nebrojive imenice bi trebalo da je prilično jasna. Postoji ono što možemo da brojimo i ono što ne možemo.


BROJIVE IMENICE

Krećem od njih jer su lakše. Sve ono za šta možeš da kažeš da ih ima nekoliko, ili dva, pet, hiljadu, jesu brojive imenice. 

five dogs, seven cars, a few friends, some apples, three boys

Kod brojivih imenica moramo da vodimo računa o glagolu. Ako su u jednini koristićemo, na primer, IS ili WAS. Ako su u množini, biće ARE ili WERE.

There IS a dog near my school.
There ARE many dogs near my school.

(Nije normalno da se oko škole vrzmaju čopori lutalica, ali kod nas to često biva.)

O glagolima će biti još reči u tekstu o množini imenica.


NEBROJIVE IMENICE

I ovde ima sličnosti sa našim jezikom, ali se ponešto i razlikuje. Da krenemo od sličnosti. Šta sve ne možemo da brojimo? Nikada ne možemo brojati imenice koje su u našem jeziku gradivne. Ne možeš imati tri mleka, već samo tri kapi, tri čaše, flaše, tetrapaka mleka. Imenica MLEKO (milk) je nebrojiva, dok kap, čaša, flaša, tetrapak jesu brojive. 

U tom smislu, nebrojive su i imenice sand (pesak), wood (drvo), water, air, rice (pirinač), coffee…

I apstraktne imenice su, po pravilu nebrojive. Nećeš reći I feel two loves, ili They have three freedoms. Ako želiš da naglasiš da osećaš različite vrste ljubavi, moraćeš to tako i da objasniš: A man can feel different kinds of love, misleći na ljubav prema porodici, prema momku/devojci, prema prijateljima, školi (ova je valjda najapstraktnija od svih)…

MEĐUTIM…

…postoje i neke razlike između naša dva jezika. Kod nas nekome možeš dati dva saveta, a u engleskom savet (advice) ne ide u množinu, pa moraš reći: Let me give you two pieces* of advice. 

*Isto je i sa nameštajem. I tada koristimo piece (komad), pa kažemo: They bought some new pieces of furniture for their home. Može se reći i They bought some new furnitures, ali furnitureS ne može nikako!

Imenice FRUIT (voće) i FISH (riba) su takođe nebrojive.

Zato ćemo reći:

I eat more fruit than I used to. (Jedem više voća nego ranije.)
I caught a lot of fish last summer. (Ulovio sam puno ribe prošlog leta.)

Primetite da i u našem jeziku nećemo reći Imam tri voća, već tri voćKE.

Možemo ih staviti u množinu jedino ukoliko govorimo o većem broju VRSTA voća, odnosno ribe.

There are various fruits in this fruit salad.

3 Responses so far.

 1. Da li brojive i nebrojive imenice imaju veze sa sledećim rečenicama:
  I am at school.
  I am at the beach.
  Kako se zna gde treba da se stavlja u ovakvim rečenicama (sa at) the, a gde ne?
  Očajna mama jednog trećaka koja ne zna da objasni ovo pravilo. 🙂

 2. Ne, to nema veze sa brojivim i nebrojivim imenicama, već sa upotrebom člana i izrazima koje treba pamtiti kao celine.

  U primerima koje ste naveli pokušajte ovako da mu objasnite: kada se učenik ili učitelj nalaze u školi, onda je bez člana the; kada se pacijent i lekar nalaze u bolnici, opet je bez the; kada si kod svoje kuće – isto, kao i kada su zatvorenici i čuvari u zatvoru, na primer (at school, at hospital, at home, at prison…). Znači, kada se u nekim "institucijama" tamo nalaze oni koji po svom poslu i treba da budu tamo, nema člana the. Ako je moler u školi, onda treba, pa će on reći: "I was at the school yesterday. I painted four classrooms."

  At the beach treba da nauči baš tako, bez neke analize. Samo mu recite da je to engleski izraz koji koristimo kada je neko na plaži. Trećake ne treba puno opterećivati gramatičkim pravilima. Jednostavno, neka pamti fraze 😉

 3. Super ste. Hvala puno. Koliko sam shvatila to ime veze ako se obavlja neka funkcija u instituciji (rad, učenje i tome slično).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.