O glagolima uopšte ( + regular and irregular verbs)

O glagolima uopšte ( + regular and irregular verbs)

Kada se pomenu glagoli, prvo se pomisli na vremena. Može i tako, ali mislim da je bolje prvo shvatiti i razlučiti neke osnovne pojmove, pa tek onda preći na ta vremena i složeniju gramatiku poput pasivnog vida, indirektnog (neupravnog) govora, uslovnih rečenica i sl.

Glagoli su vrsta reči kojima se izražava radnja ili stanje. Baš kao i u srpskom jeziku. U rečniku se nalaze u obliku infinitiva (bez ‘to’), tako da kada tražite značenje nekog glagola treba da mu poskidate sve nastavke (-s, -ed, -ing), a ako je glagol nepravilan, treba vam oblik iz prve kolone.

I tako stigosmo do prve podele, na pravilne (regular) i nepravilne (irregular) glagole. U našem jeziku takve podele nema, pa nam to odmah dođe teško za učenje. 

PRAVILNI GLAGOLI

Ovi glagoli su dovoljno fer da je za njihovo korišćenje dovoljno poznavati pravila o formiranju vremena. Ogromna većina glagola u engleskom jeziku je pravilna.

Past Simple Tense i prošli particip grade dodavanjem nastavka -ed. Sadašnji particip grade dodavanjem nastavka -ing. Na primer paint (slikati) – painted – painting.

NEPRAVILNI GLAGOLI

Verovali ili ne, ima ih blizu 500. Srećom, među njima su i neki glagoli koji se veoma retko koriste u savremenom engleskom. Na nesreću, aktivno se koristi blizu 400. Na još veću sreću učenika, u osnovnoj i srednjoj školi se traži “tek” oko 250.

Zašto su ovi glagoli nepravilni? Zato što im u formiranju oblika za Past Simple Tense i prošli particip ne dodajemo nastavak -ed. Oni ova dva oblika grade na neki potpuno neočekivani način, koji nam često deluje nelogično. 

Zato ćete u listi nepravilnih glagola naći tri kolone: infinitive, Past Simple i past participle. Uz pomoć infinitiva gradimo Present Simple, sadašnji particip (dodavanjem -ing) i Future Simple. Druga kolona je jasna sama po sebi – služi za Past Simple Tense. Treću kolonu, odnosno prošli particip, koristimo za Perfect vremena (Present, Past, Future).

Kako se uče nepravilni glagoli? Koliko god mrzela ovo što ću napisati, uče se napamet 🙁 Ali, ne kao telefonski imenik, već se postupno uvode kroz gradivo, pa mic po mic. E sad, to što im vi ne poklanjate baš mnogo pažnje, pa kad dođe test sa svim vremenima, osim vremena morate da bubate i listu nepravilnih glagola – to je već do vas. A možda i do nastavnika koji vas ne propituju nepravilne glagole malo, malo, pa stalno.

Postoje i neke olakšice koje možete koristiti kada treba da obnovite veći broj nepravilnih glagola. Zato ih nemojte učiti po abecednom redosledu, već po grupama. 

Naime, mogu se grupisati po načinu na koji grade oblike. Imate grupe glagola koji imaju isti oblik u sve tri kolone (bog ih poživeo). To su oni glagoli koje vam najređe dajemo na testu (bog nas poživeo). Na primer: put – put – put, cut – cut – cut, hit -hit hit… Zatim imate grupe u kojima su prva i treća kolona iste, ili druga i treća: come – came – come, odnosno build – built – built. Najgori su oni kojima su sva tri oblika različita: fly – flew – flown.

Klikom na ovaj link naći ćete te fine tabele sa glagolima razvrstanim u grupe. Naučite bar one koji se često koriste. Mislim da ćete im lako prepoznati infinitive.

Potraži druge podele glagola u grupi tekstova ‘glagoli’.

3 Responses so far.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.