RASPARANA NEDELJA: Vas niko ne sme da bije – part two

RASPARANA NEDELJA: Vas niko ne sme da bije – part two

 

ŠTRIKANJE KROZ GUSTO GRANJE

 

GEOGRAFSKA OBLAST SA POZIVNIM BROJEM. Đurić izjavio da njemu niko ne može da zabrani da ide na Kosovo kad god hoće. Pacoli objasnio da se zahtev mora predati bar 72 ranije. Đurića bilo baš briga za 72 sata, jer je hrabar, pa ga uhapsili. Kamere snimale. Okoristili se i naši i njihovi. Đurića sproveli do Prištine, pa vratili do Merdara i proterali u Srbiju, pa ga odvezli u neku bolnicu. Posle gostovao po televizijama sa zamotanim rukama. Bila sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Putin prisustvovao telefonom, ali posle dva dana. Mogerini se zabrinula na Tviteru. Vučiću drhtao glas. Sportske radnje blindirale izloge za svaki slučaj. Zorana iskulirala Skota. Krle se potresao na Pinku. Bila i Olivera sa Palme. Selaković delovao opasno. Predigra se odigrala u Parizu, Njujorku i Briselu. Romantično je bilo.
EPILOG: Srpska lista izašla iz kosovske Vlade; oće sami da prave ZSO; Vučić odložio saopštavanje svoje ideje o rešenju problema; patrijarh pohvalio Vučića; bila vojna vežba na Pasuljarskim livadama i u Zadruzi.

ELISA. NEKOLIKO SATI PRE HAPŠENJA, NA SAJTU LISTA “PRAVDA” OBJAVLJENA JE VEST O HAPŠENJU ĐURIĆA, KOJA JE USKORO ZATIM OBRISANA. Podseća vas na nešto?

KERAMIČKI PUK. O bezbednosti naših građana brine Savet za nacionalnu bezbednost u kome su, između ostalih, Vučić, Brnabićka, Dačić, Vulin, Neša i Bata. Mirno spavaj, nano, sve je zaključano.

ODŽAČAR. Vojni sindikat Srbije je zamolio Vulina da više ne nosi crnu uniformu nepoznatog porekla, koja više priliči za counter strike nego za ministra vojnog. Podsetili su ga i ko je kroz istoriju nosio crnu uniformu i zamolio ga da više ne bruka Vojsku Srbije.

MUŠICE SU UŠTROJENE. Skupština Srbije osam sati utvrđivala dnevni red sednice. Posle razmatrali udžbenike, prosvetnu inspekciju i e-upravu. Bizgovi opet pojeli vreme za raspravu po amandmanima.

BBC – VAŠE PRAVO DA VAM OBJASNIMO. Predstavljena redakcija Bi-Bi-Si-ja na srpskom. Otkad su oterali Džeremija Klarksona, kod mene su na ignore.

BALERINA KOJA JE VOLELA VOZOVE. U nacrtu Izmena i dopuna regionalnog prostornog plana administrativnog područja grada Beograda, koji treba da bude usvojen 10. maja, a trenutno je na javnom uvidu, stoji da će do 2027. godine biti izrađena „studijska, planska i projektna dokumentacija za liniju 1. Beogradskog metroa“ i početi izgradnja I faze prve linije na delu od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ada Huje. Dotle se vozi samo Aja Jung.

VUK STEFANOVIČ KARADŽORDŽE. Naprednjaci uvode živopisnost jezika u politički život. Nakon što je Selaković naš narod na Kosovu usred emisije nazvao kurčevitim, Atlagić je usred zasedanja Skupštine pominjao luftiguze. Navijam za Selakovića. Atlagić navrće na germanizme.

ZINI DA TI KAŽEM. Još jedan ugovor koji se tiče upravljanja javnom imovinom ostaće pod velom tajne. Ovoga puta radi se o većem delu ugovora o koncesji Aerodroma “Nikola Tesla”. Za slučaj da Francuzima nismo takvim ugovorom dovoljno izašli u susret, niške vlasti su odlučile da Aerodrom “Konstantin Veliki” stave pod državnu šapu. Nije gradonačelnik lud da pusti da ga Ćale opet onako javno grdi.

Sa FB grupe Ne damo niški aerodrom

ŠTO JUŽNIJE, TO MANJE BEOGRADSKE NONŠALANCIJE. Nekoliko hiljada Nišlija okupilo se na protestu protiv ustupanja niškog aerodroma državi. Gradsku kuću su zasuli papirnim avionima i toalet papirom. Bravo, ljudi!

IZVINITE ŠTO NE ZNAM NAPAMET SVA SELA – reče Vučić na svečanom probijanju tunela na Koridoru 10, nakon što je pred celim odeljenjem prozvao direktora Puteva Srbije, Zorana Drobnjaka, izveo ga pred tablu, dao mu jedinicu i poslao ga u ćošak. Sva su mu se deca smejala jer nije znao svako seoce i zaselak na trasi od Čačka i Požege. Uskoro će se u Vučićevoj pratnji naći čovek koji će svuda nositi džak sa kukuruzom, pa da ovima što ih Vučić grdi u direktnom prenosu, na licu mesta napravi prostirku za klečanje. Jedino će Vulin klečati na čaurama malokalibarskog oružja.

DARVINOVA NAGRADA. Mart se juče završio. Po najavama beogradskih funkcionera, do kraja marta je trebalo da se usele vlasnici stanova u prvim zgradama Beograda na vodi. Uselili se nisu jer su zgrade daleko od završnih radova, ali su se svi kupci stanova u Beogradu na vodi kvalifikovali za Darvinovu nagradu.

NEK SE SPREMI DRAGAN J. VUČIĆEVIĆ. Glavni i odgovorni urednik Kompanije “Novosti”, Milorad Vučelić, dobio je nagradu “Kapetan Miša Anastasijević“ za životno delo u oblasti informisanja. Mislim, a ko drugi?

DOMAĆINSKI. Kanadska kompanija “Nevsun” investiraće blizu 600 miliona dolara za otvaranje rudnika bakra i zlata “Čukaru peki” kod Bora, čije se rezerve procenjuju na 9 milijardi dolara. Logično. Šta tu mi imamo da tražimo. “Nevsun” je vlasnik 100% gornje zone ležišta “Čukaru peki”.

 

BEČKE MUSTRE

 

Dačić je u Burkini Faso pojeo kozji gulaš, dobio trovanje i završio u bolnici. Da ne beše ovoga sa Đurićem, možda bi se malo raspredalo o značaju koza za povlačenje priznavanja Kosova, a ovako – provuče se vest ko puvanjak.

UG “KudeS” iz Ivanjice je pre sedam godina obnovilo Nušićijadu. Predsednik opštine, Zoran Lazović, rešio je da opština u potpunosti preuzme festival, i tako spreči dalju politizaciju programa ovog festivala. Time je pokazao da je vrstan poznavalac lika i dela Branislava Nušića.

Sekretarka za kulturu grada Beograda, Ivona Jevtić, napravila je tipičnu naprednjačku raspodelu sredstava po objavljenom konkursu za projekte u kulturi. Modna kreatorka Suzana Perić je, na primer, dobila 400.000 dinara za proslavu jubileja 20 godina rada. Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pokrenula je peticija za smenu Ivone Jevtić.

Hostesa na Sajmu automobila u Beogradu na zahtev posetioca startovala motor, nije primetila da je u brzini, pa malo krenula. Malo polupala taj auto i susedni.

Žika Seljak je u roze Šarenici najavio događaj u Kulturnom centru “Vlade Divac”. Sreća je da njegovi gledaoci za kulturu ne haju, a oni ostali će otići u KC “Vlada Divljan”.

 

ŠTRIKAM TI PRIČU

Američki naučnici su otkrili najveći organ u ljudskom telu za koji do sada nismo ni znali da postoji. Ako jeste organ, biće nam to osamdeseti po redu u telu. Nazvan je “intersticijum” (interstitium), a reč je o prostoru ispunjenom tečnošću koji se nalazi svuda po telu. Postojanje ovog organa objašnjava način na koji rak metastazira.

Naučnici su ustanovili i da tečnost iz intersticijuma odlazi u limfni sistem, a međusobno povezane ćelije zbog bržeg prolaza tečnosti telom pospešuju širenje raka.

.

PLETIONIK

Republička Vlada je iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 63 miliona dinara za nabavku izložbenog mobilijara za stalnu postavku i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu, najavljeno za 28. jun ove godine.

Treći međunarodni festival Beogradski mesec fotografije otvoren je u UK “Parobrod”.  Ova manifestacija će u narednih 30 dana predstaviti izložbe fotografije srpskih i međunarodnih fotografa u više od 35 galerijskih i javnih prostora u Beogradu. Preporučujem izložbu „Rock momenti“ u Božidarcu od 31. marta do 12. aprila, gde će fotografije sa rok koncerata predstaviti autori Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević.

 

P.S. Danas je 1. april, Međunarodni dan šale. Da je sreće, sve vesti do Pletionika bile bi plod nečije duhovitosti i želje da vas na današnji dan nasmeje. Nažalost, mi nismo takve sreće.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.